latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:07 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Ћурић и Дутина потписали уговоре са 22 пољопривредника

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина потписали су данас уговоре са 22 пољопривредника којима су одобрена средства за развој сточарске производње у Требињу, за шта је издвојено 33.908 КМ.
Потписани уговори са пољопривредницима - Фото: СРНА
Потписани уговори са пољопривредницимаФото: СРНА

Подршку су добили сви пољопривредници који су се јавили на јавни позив Аграрног фонда, а који се односи на додјелу грађевинског материјала у сврху обнове, доградње и реконструкције сточарских објеката.

Дутина је рекао новинарима да ће та средства бити искориштена за набавку грађевинских пакета за обнову дотрајалих објеката, њихову поправку и доградњу за оне кориснике који се баве сточарством или који се планирају бавити.

"Начин на који ће се додијелити помоћ јесте у финансијским износима, на рачуне корисника. Они за тај износ имају обавезу да код одабраног понуђача уплате средства за грађевински материјал, а имају рок од највише пола године да утроше тај материјал. Комисија Аграрног фонда ће обићи све кориснике да види да ли су средства утрошена намјенски", појаснио је Дутина.

Он је навео да је то редован програм који реализују сваке године за који влада највеће интересовање и да ће са тим наставити, а подршка пољопривредницима износи од 1.100 до 1.900 КМ у зависности од потреба корисника за шта су аплицирали, а свих 22 који су се пријавили су добили средства.

Пољопривредник Шакота Димитрије, који се традиционално бави сточарством, рекао је да имају више од 100 коза и исто толико пчела и да ће му ова средства добро доћи за постављање осме торине за стоку и да је такве подстицаје добијао већ два, три пута.

Пољопривредник Обрад Милинић из села Баре рекао је да се баве узгојем коза, да ће средства која су добили искористити за доградњу штале и да су задовољни кооперантском сарадњом са требињским Аграрним фондом и "Херцеговачком кућом" од којих добијају редовне надокнаде за своје производе.