latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:21 ⇒ 11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

До краја године од Београда до Суботице возом за 76 минута

Пруга Нови Сад - Суботица требало би да буде отворена до краја новембра, када ће се од Београда до Суботице стизати за 76 минута, најавила је директор предузећа "Инфраструктура железница Србије" Јелена Танасковић.
Воз у Србији (Фото: TANJUG/Srbija voz) -
Воз у Србији (Фото: TANJUG/Srbija voz)

Танасковићева је рекла да је њемачка национална жељезничка компанија "Дојче бан" у понедјељак, 23. септембра, почела званично тестирање ове пруге и оцијенила да би воз већ сутра могао да достигне брзину од 200 километара на сат.

- Тестирање ће трајати до 10. октобра. Надамо се да ћемо до краја новембра, односно крајем године, отворити ову деоноицу за саобраћај - изјавила је Танасковићева за РТС.

Она је навела да ће вожња од Београда до Суботице трајати 76 минута, како показују садашња мјерења.

- Од Београда до Новог Сада потребно је 36 минута, а од Новог Сада до Суботице вожња треба да буде у трајању од 41 минута. До границе са Мађарском ћемо долазити за 76 минута, како данас показују сва мерења. Ми смо до сада путовали до Суботице из Београда за четири сата и 37 минута - рекла је Танасковићева.

Када је ријеч о дионици од српско-мађарске границе до Будимпеште, Танасковићева је истакла да се експерти кинеске фирме која је радила брзу пругу у Србији, селе на мађарску страну и настављају свој рад.

- Током следеће године би требало да буде пуштена и пруга до Будимпеште - додала је Танасковићева.

Она је рекла да ће се по завршетку мађарског дијела пруге за мање од три сата путовати од Београда до Будимпеште, што ће значити и спајање са југоисточном Европом.

- Ту је чвориште, тако да ћемо моћи да путујемо у све европске земље јер из Будимпеште може да се иде даље по Европи и заиста је та мрежа развијена и функционише одлично - истакла је Танасковићева.