latinica  ћирилица
25/10/2024 |  21:12 ⇒ 21:13 | Аутор: sputniknews.com

Москва објавила детаље споразума са Сјеверном Корејом

Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Сјеверне Кореје није усмјерен против интереса других земаља, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Овај документ није усмјерен на конфронтацију, одбрамбеног је карактера и није усмјерен против интереса трећих земаља, него има за циљ одржавање стабилности у региону сјевероисточне Азије - саопштила је Захарова.

Како је додала, споразум садржи основне принципе развоја руско-корејских веза за продубљивање партнерства и стратешке координације у областима које су приоритет за двије земље.

По ријечима Захарове, потписивање тог документа био је природан слијед развоја односа братског пријатељства и свеобухватне сарадње и њихов прелазак на ниво без преседана.

Документ такође одражава текуће геополитичке промене које стварају потребу да се обнове правне основе за међусобно корисну сарадњу Русије и Сјеверне Кореје, додала је она.

Захарова је прецизирала да ће, након што га одобри Државна дума, нацрт закона о ратификацији споразума бити прослијеђен Савјету федерације.

- Уколико сенатори не буду имали примедбе, споразум ће бити одобрен у првој половини новембра након чега ће бити послат предсједнику Русије Владимиру Путину на потписивање. Завршна фаза биће размјена уредби о ратификацији са корејском страном. Од тог момента споразум ће имати правну снагу - објаснила је дипломата.

Лидери Русије и Сјеверне Кореје потписали су документ 19. јуна, током Путинове посјете Пјонгјангу. Требало би да замијени основни Споразум о пријатељству, добросусједству и сарадњи између Русије и Сјеверне Кореје од 9. фебруара 2000. године.

Раније је предсједник Русије Владимир Путин рекао за телевизију Русија 1 да је питање пружања међусобне војне помоћи ствар Русије и Сјеверне Кореје, те да само оне могу да одлучују о томе да ли ће се ограничити на војне вјежбе и размјену искуства у оквиру члана који је предвиђен склопљеним споразумом "или ће нешто примијенити".

Он је додао да Москва никада није сумњала да је Пјонгјанг озбиљан у погледу спровођења споразума о стратешком партнерству у смислу заједничке одбране.

У чл. 4 споразума каже се да "ако се једна од страна нађе у ратном стању због оружаног напада једне или више држава, друга страна ће јој одмах пружити војну помоћ свим средствима која јој стоје на располагању у складу са чланом 51 Повеље УН и законима Сјеверне Кореје и Руске Федерације".