latinica  ћирилица
28/10/2024 |  06:59 ⇒ 08:34 | Аутор: РТС

Иран: Напад Израела неће остати без одговора; Предсједник Египта предлаже дводневно примирје

На јењавају борбе на Блиском истоку.
Сукоб Израела и Ирана (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Сукоб Израела и Ирана (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху тврди су ваздушни напади ИДФ нанели "тешке ударце" одбрани Ирана и производњи ракета.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи одговара да штету насталу суботњим ударима не треба преувеличавати. Палестинске власти тврде да је најмање 47 особа погинуло у ваздушним ударима у Гази.

Предсједник Египта Абдел Фатах ел Сиси предлаже дводневно примирје у Појасу Гази као увертиру за стално.

ИДФ наводи да су авиони израелског ратног ваздухопловства извели циљани напад на команду Хамаса, која се налазила на мјесту некадашње школе у Појасу Газе.

Истиче се да је удар на комплекс бивше школе Салех ел Дин био "прецизан" и заснован на обавјештајним подацима.

Са друге стране, медицински извори у Гази рекли су за Ал Џазиру да је у ваздушним нападима убијено најмање 47 људи широм те енклаве.

И либанско Министарство здравља пријављује нове цивилне жртве – петоро мртвих и 13 рањених у нападу на град Сидон на југу земље.

Премијер Изреала Бенјамин Нетанјаху тврди су ваздушни напади ИДФ-а нанели "тешке ударце" одбрани Ирана и производњи ракета.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи одговара да штету насталу суботњим ударима "не треба преувеличавати".

Предсједник иранског парламента Мохамед Бакер Калибаф рекао је да Иран има право на самоодбрану и да ће његов одговор "бити дефинитиван, у складу са захтевима".

Египат је предложио дводневни прекид ватре у Гази који би подразумевао размену четири израелска таоца за неке палестинске затворенике.

Говорећи заједно са алжирским председником Абделмаџидом Тебуном током конференције за новинаре у Каиру, предсједник те земље Абдел Фатах ел Сиси навео је да би разговори требало да се наставе у року од 10 дана од примкене привременог прекида ватре у настојањима да се постигне стални.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес поново је апеловао да се постигне примирје у Гази. Истакао је да израелске војне операције у северном делу Појаса Газе чине живот палестинског становништва неодрживим.