latinica  ћирилица
28/10/2024 |  07:25 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес о БРИКС-у: Сви самити помажу у рјешавању глобалних проблема

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је данас, поводом своје посјете самиту БРИКС-а у Казању, у Русији, да сви самити "помажу у рјешавању глобалних проблема".
Антонио Гутерес на самиту БРИКС-а (Фото:  EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV) -
Антонио Гутерес на самиту БРИКС-а (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV)

- Имао сам прилику да посјетим Казањски Кремљ, то је као дивно свјетско чудо. Вјерујем да су сви самити на којима се земље уједињују од пресудног значаја јер помажу у рјешавању глобалних проблема - рекао је Гутереш, а пренијела је Неxта.

Од 22. до 24. октобра у Казању је одржан самит лидера БРИКС-а коме је присуствовао и Гутерес, у његовој првој посјети Руској Федерацији послије више од двије године.

Украјинско Министарство спољних послова осудило је такву одлуку генералног секретара и додало да Гутерес штети угледу УН.

Претходно је замјеник портпарола генералног секретара УН Фархан Гак рекао новинарима да је пут Антонија Гутереша у Русију на самит БРИКС-а у Казању "стандардна пракса", и да истовремено, став генералног секретара УН у вези са руским ратом против Украјине остаје непромијењен.

Гутерес је на самиту поручио лидерима БРИКС-а, укључујући и предсједнику Русије Владимиру Путину, да је свијету потребан мир у Украјини, Гази, Либану, Украјини и Судану.