latinica  ћирилица
27/10/2024 |  16:27 | Аутор: СРНА

Очекује се да ће Савјет безбједности сутра одржати сједницу о нападу на Иран

Очекује се да ће СЕ Савјет безбједности УН сутра састати ради дискусије о нападу Израела на Иран, изјавиле су дипломате.
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Ирански министар спољних послова Абас Аракчи позвао је Савјет безбједности да се састане због напада, а дипломате су рекле да ће ово тијело вјероватно у понедјељак одржати сједницу поводом тога.

Аракчи је у писму упућеном Савјету безбједности УН навео да израелске акције представљају озбиљну пријетњу међународном миру и безбједности и додатно дестабилизују ионако крхку регију.

Он је додао да Исламска Република Иран "у складу са принципима садржаним у Повељи УН и међународним правом, задржава инхерентно право на легалан и легитиман одговор на ове злочиначке нападе у одговарајућем тренутку".

Амбасадор Израела при УН Дени Данон одбацио је оптужбе иранске стране.

- Иран покушава да дјелује против нас у дипломатској арени са смијешном тврдњом да је Израел прекршио међународно право. Као што смо изнова понављали, имамо право и дужност да се бранимо и користићемо сва средства која су нам на располагању да заштитимо грађане Израела - рекао је Данон.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес апеловао је да све стране да обуставе све војне акције, укључујући Газу и Либан, уложе максималне напоре да спријече свеопшти регионални сукоб и врате се на пут дипломатије, пренио је Гутересов портпарол у саопштењу.