latinica  ћирилица
25/10/2024 |  19:42 | Аутор: СРНА

Сијарто америчком амбасадору: Уживајте у пребројавању

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поручио је америчком амбасадору Дејвид Пресман, који је критиковао највишег дипломату Мађарске јер је посјетио Русију 11 пута од почетка украјинске кризе, да ужива у пребројању.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Сијарто је истакао да ће посјећивати било коју земљу за коју сматра да треба све док је то у складу са интересима Будимпеште.

Он је навео да су дјеловања и одлуке мађарске спољне политике одређене само интересима Мађарске и савјетовао Пресману да се навикне.

- Уколико мађарски национални интереси захтијевају да се састанем и водим важне разговоре са руским или бјелоруским колегама, то је управо оно што ћу учинити, као што и радим претходних година - рекао је Сијарто новинарима.

Сијарто је коментарисао и Пресманову опаску да су његове посјете Русији "у потрази за профитом, а не за миром".

- Када смо већ код профита, можда би амбасадор желио да каже нешто о економској користи коју су побрале САД када је Русија послала много уранијума за њене нуклеарне електране прошле године - нагласио је Сијарто.

Мађарска влада се више пута залагала за своје суверено право да сарађује са Русијом у енергетици, пољопривреди и другим областима.