latinica  ћирилица
25/10/2024 |  10:52 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Оскрнављена црквена застава у Храму у Мојковцу

У порти Храма Благовијести Пресвете Богородице у Пољима код Мојковца оскрнављена је црквена застава тако што је изломљен јарбол и преко симбола крста са оцилима црвеном бојом отиснут симбол звијезде петокраке, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.
Скрнављена црквена застава - Фото: СРНА
Скрнављена црквена заставаФото: СРНА

Случај је пријављен полицији која је извршила извиђај и чека се даљи поступање овим поводом.

Из Епархије су истакли да је овај нечасни и злослутни догађај изазвао велику пажњу мјештана у Мојковцу.

У саопштењу се наводи да је симбол звијезде петокраке знамење тоталитарне, атеистичке идеологије и њеног апарата који је на територији Црне Горе у недавној прошлости одговоран за насилне смрти најмање стотину свештеника Српске православне цркве и систематску репресију с циљем њеног потпуног уништења.

- Та идеологија и њен апарат одговорни су за још десетине хиљада припадника недужног српског народа по још неотвореним јамама и безгробне младости посвуда разасуте од те исте петокраке, као и за логоре и Голи оток - додају из Епархије.

У саопштењу се упозорава да због тога такав акт превазилази обичан вандалски чин и поприма карактер јасне пријетње, односно говора мржње.

Из Епархије су нагласили да дрскост овог вандалског чина буди оправдану бојазан да су његови починиоци спремни и да га понове, али у још тежем облику и са још тежим посљедицама.

- Утолико прије је важно да се открију починиоци и утврде њихови мотиви, те у складу са законом и санкционишу, а све с циљем спречавања понављања недостојног чињења и изазивања још тежих посљедица - поручили су из Епархије будимљанско-никшићке.

У саопштењу се додаје да овакво понашање, нажалост, није изолован инцидент, већ да представља материјализацију вербалног насиља коме је СПЦ годинама и у континуитету изложена у дијелу јавне, односно политичке и медијске сцене.

- Стога и овим немилим поводом, у духу искреног братољубља и пастирске бриге, још једном позивамо све људе, а нарочито јавне дјелатнике да се слободном ријечју служе крајње одговорно како би наше неслагање служило за изграђивање културе дијалога, а не за ширење мржње и отварање историјских рана - нагласили су из Епархије.