latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:31 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

"Бањалучки хорски сусрети" у Бањалуци до недјеље (ВИДЕО)

Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке , једно од најстаријих друштава у Републици Српској и БиХ, по 21. пут, организује Међународни хорски фестивал "Бањалучке хорске сусрете 2024".
Бањалучки хорски сусрети - Фото: Уступљена фотографија
Бањалучки хорски сусретиФото: Уступљена фотографија

Фестивал ће бити одржан у од данас, 25. до недјеље, 27. октобра у Храму Христа Спаситеља и у Банском двору.

Основано је далеке 1893. године у Бањалуци, а радило је до 1941. године када му је забрањен рад. Друштво је обновљено 1992. године.

"Бањалучки хорски сусрети" су традиционална међународна музичка манифестација на којој је до сада наступило више од 100 хорова из Републике Српске, БиХ, Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, Грчке, Бугарске, Румуније, Аустрије, Словачке, Кипра и Русије са више од 2.000 активних учесника.

Концертне наступе до сада је пратило више хиљада поклоника хорског стваралаштва, а евидентан је појачан интерес за концерте како гостујућих тако и домаћих хорова.

На основу објективних показатеља, музичких критика еминентних диригената, композитора, других музичких зналаца и многобројне публике "Бањалучки хорски сусрети" у потпуности су оправдали очекивања стручне критике и музичке јавности, те тако потврдили несумњив значај ове музичке манифестације.