latinica  ћирилица
26/10/2024 |  21:04 | Аутор: РТРС

Завршен 16. Заплет; Тријумф представе "Како сам научила да возим"

Представа "Како сам научила да возим" Хартефакт позоришта из Београда у режији Таре Манић проглашена је најбољом на 16. Међународном фестивалу глумца "Заплет" који се одржао од 20. до 26. октобра 2024. године у Бањалуци.
16. Међународни фестивал глумца (фото: gpj.ba) -
16. Међународни фестивал глумца (фото: gpj.ba)

- У свим својим сегментима представа на јако суптилан и њежан начин третира изузетно болну тему. Редитељка, заједно са глумцима, који су интегрисани са публиком и једни другима чине директне партнере, успијева да, елиминацијом класичних позоришних средстава, исприча осјетљиву и трауматичну причу, која нас све вријеме држи у емотивном набоју и на самом крају суочи са узроцима механизма злостављања, образложење је одлуке стручног жирија у чијем саставу је био Младен Шукало, професор театролог, Белинда Стијак, глумица и Никола Бундало, редитељ.

Награда за најбољу глумицу фестивала додијељена је Марти Богосављевић за улогу Малецке у представи "Како сам научила да возим" Хартефакт позоришта у Београду.

- Минималним глумачким средствима Марта Богосављевић, без спољних елемената, креира увјерљиво лик тинејџерке "Малецке", у њеним различитим животним добима, кроз незахвалну нелинеарну фрагментарну драматургију. Такође, оживљава и остале актере драме, и колико год они били типови даје им одређену психолошку црту. Нјен задатак је утолико захтјевнији, будући да публику користи као директне партнере у игри - навео је жири.

Награду за најбољег глумца жири је додијелио Светозару Цветковићу за улогу Тече у представи "Како сам научила да возим" позоришта Хартефакт.

- Светозар Цветковић је показао суверено владање драмском ситуацијом и свим аспектима које нуди драматуршки захтјев и редитељски подухват у сведеном сценском простору. Посебно се истиче подупирање партнерке у изузетно сложеној игри. Лик Тече гради слојевито, емотивно и увјерљиво, те публику, до самога краја, држи на ивици емпатије - истакао је жири.

Најбоља млада глумица, по одлуци жирија, је Вања Јовићевић за улогу Мире у представи "Мислим да треба да разговарамо" Градског позоришта Подгорица.

Жири истиче да Вања Јовићевић својим стваралачким ангажманом и преданом игром, носи ритам представе и одлично се сналази у врло захтјевним њеним цјелинама и да у свакој од тих цјелина успијева вјеродостојно да представи развојни лук јунакиње коју тумачи.

Најбољи млади глумац одлуком жирија је Мирослав Синкић за улогу Бранка Марића у представи "Каубоји" позоришта Приједор.

- Мирослав Синкић се истакао изузетно тачним, прецизним и досљедним избором глумачких средстава у оквирима редитељског концепта. Показао је глумачку зрелост и потпуну фокусираност, подређујући се игри читавог ансамбла.Својом ненаметљивом игром, увјерљивошћу и духовитошћу вјешто води лик Бранка Марића у оба чина представе - сматра жири.

По оцјени публике најбоља представа је КАУБОЈИ са оцјеном 4,97, а по гласовима публике глумци вечери били су Сњежана Мишић, Марко Вукосав, Марта Богосављевић, Андрија Кузмановић, Ања Сабол и Миливоје Обрадовић.