latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:39 | Аутор: СРНА

Представа "12" Никите Михалкова први пут пред београдском публиком

Представа "12" чувеног руског режисера Никите Михалкова, настала по његовом награђиваном истоименом филму из 2007. године, приказана је на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
Народно позориште Београд (Фото: TANJUG/JELENA SAVIĆ) -
Народно позориште Београд (Фото: TANJUG/JELENA SAVIĆ)

Представи, која је изведена синоћ први пут у Србији, присуствовали су и министар културе Србије Никола Селаковић, министар за међународну економску сарадњу Ненад Поповић, режисер Емир Кустурица, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и бројни представници културног и умјетничког живота Србије.

Михалков се у представи појављује и као глумац и као коаутор текста заједно са браћом Пресњаков, а у сјајној глумачкој постави били су, између осталих, и Николај Бурљајев, Сергеј Степанченко, Владимир Дољински, као и дјечји умјетнички ансамбл "Амцабз".

Обраћајући се публици послије дуготрајног аплауза, Михалков је захвалио за позив да се представа изведе у Београду, те назвао Србе браћом и поручио да Срби и Руси заједно треба да сачувају православни свијет, преноси "Спутњик".

Представа "12" је прича о дванаест поротника окупљених да се изјасне о кривици чеченског дјечака оптуженог за убиство очуха, руског официра, и сажима суштину руског друштва, менталитета, историје, али и општељудску запитаност о правди, саосјећању и милосрђу.

У почетку само један од поротника гласа за ослобађајућу пресуду дјечаку, али то зрно сумње на крају рјешава судбину оптуженог, што симболично показује да саосјећање макар и једног човјека може бити спасоносно.

Представа "12" премијерно је приказана 2021. године у Бољшој театру, док је истоимени филм Михалкова из 2007. године награђен специјалним "Златним лавом" на 64. Међународном филмском фестивалу у Венецији, а 2008. године освојио је награду публике на Фестивалу у Карловим Варима.

Филм је био номинован и за награду "Оскар" у катеогорији најбољи филм на страном језику.

Представа "12" је и својеврсни омаж студентском раду Михалкова "12 гњевних људи", постављеном по сценарију америчког драматурга Реџиналда Роуза.