latinica  ћирилица
27/10/2024 |  21:46 | Аутор: СРНА

Стојичић: Афирмисати књижевно стваралаштво и културни идентитет Српске

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је вечерас у Бањалуци, на отварању 9. Међународних књижевних сусрета које организује Удружење књижевника Српске, да ће Влада Српске и ресорно министарство и убудуће максимално подржавати манифестације с циљем афирмације домаће савремене књижевне продукције и културног идентитета Српске.
Жељка Стојичић - Фото: СРНА
Жељка СтојичићФото: СРНА

Стојичићева је навела да ће Министарство подржавати промоцију књижевног стваралаштва, као и афирмацију домаћих писаца и њиховог присуства на великим међународним манифестацијама.

- Вјерујем да ће то убудуће Удружењу књижевника Републике Српске омогућити још боље позиционирање домаће књижевности и писаца у европским и свјетским књижевним и културним токовима - рекла је Стојичићева у Народној и универзитетској библиотеци Српске у Бањалуци.

Она је подсјетила да Удружење књижевника Српске девету годину заредом организује манифестацију на којој афирмише и развија домаће књижевно стваралаштво, те повезује и окупља најугледније писце, преводиоце и издаваче из региона и свијета с циљем да књижевност која се ствара на простору Републике Српске нађе своје мјесто у регионалним и свјетским оквирима.

- Суштински циљ Међународних књижевних сусрета је убрзанији развој и унапређење међународне књижевне и културне сарадње између писаца Републике Српске и писаца из других држава, могућност превођења дјела домаћих аутора на друге језике као и страних на српски језик, чиме се отвара могућност за значајније присуство домаћег стваралаштва на свјетским књижевним сајмовима и форумима - навела је Стојичићева.

Она је рекла да је Удружење књижевника Републике Српске потврдило да овај књижевни и културни догађај, који је већ регионално препознатљив, помјера границе и значајно доприноси унапређењу међународне књижевне и културне сарадње између писаца из Републике Српске и других земаља, те отвара бројне могућности и прилике за даљу промоцију наше књижевности у свијету.

Стојичићева наглашава да је од огромног и вишеструког значаја за књижевност која се ствара на простору Републике Српске њено отварање према свијету, а најбржи пут су управо професионални сусрети писаца и преводилаца у Бањалуци који сваке године окупљају најзначајнија имена и ауторитете из свијета књиге.

- Овогодишња манифестација је посебно значајна јер је награда Међународних књижевниха сусрета `Отворена књига` додијељена угледном писцу из Кине Леију Пињангу - рекла је Стојичићева.

Она је навела да ови сусрети шаљу јаку поруку да су домаћи књижевници и њихово удружење отворени према свијету и неопходно је то искористити како би култура Српске и стваралаштво били представљени на најбољи начин.

Стојичићева је рекла да ће на крају манифестације бити послата пјесничка порука свијету управо из Бањалуке и Републике Српске.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић навео је да програм манифестације подразумијева учешће угледних писаца из свијета, региона и Републике Српске, а долазак су потврдили писци из Кине, Румуније, Словачке, Мађарске, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Словеније, Србије и Републике Српске.

- Осим књижевних промоција у Банском двору, Народној и универзитетској библиотеци Српске, на Филолошком факултету, у Гимназији, Конфуцијевом институту, писци ће ове године одржати и поетски час у библиотеци `Веселин Маслеша` у Лакташима. Организоваћемо им и посјету националним установама културе у Бањалуци уз професионалног водича из градске Туристичке организације - рекао је Бјелошевић.

Книжевни сусрети трајаће до 31. октобра на више локација у Бањалуци и Лакташима.