latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:24 ⇒ 13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Тони Парсонс у Београду: Овдје имам најбоље читаоце

Британски писац Тони Парсонс изјавио је да је био изазов написати нови роман о детективну Максу Вулфу "Убиство за презаузете", да припрема књигу о свом угинулом псу Стену и да му је драго што је поново у Србији, гдје има најбоље читаоце на свијету.
Тони Парсонс (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ bg) -
Тони Парсонс (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ bg)

- Изазов је био вратити се серијалу, јер сам већ написао шест књига о Максу Вулфу, а потом три одвојена романа. Вратио сам се том свијету и покушао да га направим опет увјерљивим", рекао је Парсонс на Међународном београдском сајму књига.

Међу иницијалним капислама за настанак "Убиства за презаузете" били су Парсонсова ћерка, која је куповала оброке за бескућнике са његовом банковном картицом, као и смрт британског криминалца Микија Мекавоја, који је био укључен у велику пљачку 1983. на аеродрому Хитроу и био "једини из банде који није желио да сарађује са полицијом и да ода неког".

Почетком године, Парсонс је објавио и психолошки трилер "Ко је она била", смјештен у енглески Корнвол, који писац много воли. 

- То је занимљив дио свијета. Лијеп, најудаљенији дио Енглеске одакле год да кренете. То је раднички крај, тешко се зарађује, али има прелијепе крајолике и плаже. Има доста писаца који су ту смјестили своје романе и осјећам се као дио лијепе традиције - напоменуо је писац.

Парсонс је рекао да је лијепо вратити се у Србију, гдје је први пут био када је имао само 20 година.

- Сада имам 70 година и то је тачно пола стољећа, што ми не изгледа могуће, али јесте. Сјајно је вратити се. Долазим сваке године посљедње двије деценије да промовишем књиге и подржим свог издавача, а једино нисам био током пандемије - напоменуо је Парсонс.

Према његовим ријечима, у Београду се виде промјене, град се стално мијења, као и ми.

- Срећан сам што сам ту, међу српским читаоцима и у овом дивном граду и сјајној земљи. Овдје срећем најбоље читаоце на свијету - рекао је Парсонс.

Као некадашњи музички новинар, који је крајем седамдесетих писао за утицајни лондонски недјељник Енеми (НМЕ), Парсонс је упитан да ли га интересује неки жанр из данашње музике, на шта је одговорио да га само "узбуђује стара музика".

На питање да направи свој избор нових винилних издања, Парсонс је признао да је најмодерније чега је могао да се сјети био албум Дејвида Бовија "Let's Dance" из 1983. године.

- Схватио сам да је за мене 1985. година нешто што је најдаље. То је за мене нова музика - насмејао се Парсонс.

На свом представљању у оквиру програма "Атлас описан небом" на Сајму књига, Парсонс је навео да је роман "Убиство за презаузете" био у плану да се појави у августу, али је осјетио да књига није спремна, па је њен излазак у Великој Британији одложен за јануар 2025. године.

Пошто је српски издавач Лагуна ипак одлучио да се роман појави ове јесени, Парсонс се са тим сложио, као и његов британски издавач Пингвин јер им се "допала идеја да дају свјетску премијеру Србији".

Парсонс се присјетио и своје прве посјете Србији прије 50 година, рекавши да је приликом путовања кроз Југославију Београд оставио посебан утисак на њега, и да је осјетио "повезаност, као ни са једним другим градом на свијету".