latinica  ћирилица
22/10/2024 |  11:47 | Аутор: Независне

Бањалука: Изложба "Риба" Катарине Аћимовић

Изложба радова "Риба" академске сликарке Катарине Аћимовић биће отворена 24. октобра у 19 часова у салону бана Светислава Тисе Милосављевића у Културном центру Бански двор.
Изложба "Риба" академске сликарке Катарине Аћимовић (фото: banskidvor.org) -
Изложба "Риба" академске сликарке Катарине Аћимовић (фото: banskidvor.org)

Аћимовићева наводи да је њен умјетнички рад представљен кроз повезивање, преплитање и истраживања породичног наслијеђа и позиције жене у свијету умјетности.

- Почевши од личне приче, од веза, којим се бавила моја мајка, градим ову изложбу постављајући питања о значају наслијеђа у њеном стваралаштву, о томе шта вез представља у савременој умјетности, улазећи и у домен питања позиције жене у умјетничком свијету - рекла је умјетница.

Вез, према њеним ријечима, дуго је перципиран као женски занат, простор женске разоноде, временом постаје дио умјетничког израза, нашавши своје мјесто и у стваралаштву многих савремених умјетника.

- Путем женског насљеђа, представљајући свој умјетнички рад кроз вез, надограђујем свој умјетнички изражај премјештајући умјетност у простор, у виду таписерије. Постављајући полазиште свог умјетничког рада у оквир породичног насљеђа, почевши од мотива рибе, који за мене представља симбол жене, своја умјетничка истраживања даље артикулишем и изражавам користећи цртеж, сликарство и инсталацију. Хеклање, као главна инспирација, у мом случају је отргнут из традиционалног оквира, и представљам га у новом свјетлу, обогаћено сопственим сензибилитетом и умјетничком визијом - каже Аћимовићева о свом раду.

Катарина Аћимовић је рођена 1999. у Зворнику. Средњу Економску школу завршила је у Лозници 2018. године. Дипломирала је у класи професорице Јелене Каришик, на смјеру Сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци 2022. године.

Године 2023. завршила је мастер студије у класи професорице Биљане Ђурђевић, на смјеру Сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду.

Добитница је многобројних награда, једна од значајних, 2022. године награда Музеја савремене умјетности Републике Српске за најбоље радове на Годишњој изложби радова студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Године 2022. награда Музеја Семберије за најбољи рад на 14. Бијељинском бијеналу.

Одржала је 2021. године двије радионице веза на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, док је 2023. године положила први ниво традиционалног веза код професорице Вере Марковић.

Учествовала на многобројним колективним изложбама у БиХ, те имала осам самосталних изложби.