latinica  ћирилица
21/10/2024 |  22:18 ⇒ 22/10/2024 | 07:24 | Аутор: sputniknews.com

Небензја: Чланство Украјине у НАТО је апсолутно неприхватљиво за Русију

Чланство Украјине у НАТО је апсолутно неприхватљиво за Русију и не може бити дио било каквог мировног споразума, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Да нико не би гајио илузије, желим одмах да потврдим да је чланство Украјине у НАТО-у у било ком територијалном облику апсолутно неприхватљиво за Русију и да не може бити дио било каквих мировних планова или посредничких иницијатива - рекао је Небензја, говорећи на сједници Савјета безбједности УН, посвећен ситуацији у Украјини.

Истовремено, како је истакао руски дипломата, Русија је спремна да развија добросусједске односе са неутралном и несврстаном Украјином, како је наведено у њеном уставу и предвиђено руско-украјинским споразумима прије државног удара 2014. године.

Према ријечима Небензје, Володимир Зеленски трпи очигледан пораз на бојном пољу и зато жели да увуче НАТО у директан сукоб са Русијом.

Како је примјетио руски дипломата, Зеленски је, у жељи да одржи власт, "спреман да цијели свијет гурне у понор нуклеарне апокалипсе".

Небензја се такође дотакао "плана побједе" који је представио Зеленски, напомињући да он не садржи чак ни наговештај спремности да се тражи дугорочно рјешење сукоба са Русијом.