latinica  ћирилица
21/10/2024 |  16:24 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Одиграна позоришна представа "Угашени снови"

Позоришна представа "Угашени снови", рађена по тексту и у режији професора српског језика и књижевности Жељке Дамјановић из Станара, изведена је данас у Дому културе у Власеници.
Представа "Угашени снови" - Фото: СРНА
Представа "Угашени снови"Фото: СРНА

Дамјановићева је рекла новинарима да су у Власеницу дошли да проговоре о страшној теми страдања у Јасеновцу из угла дјетета.

- Ово је за нас један од највећих изазова до сада - навела је Дамјановићева и додала да у Центру за културу у Станарима води драмску групу и да им није страно да постављају на сцену различите текстове.

Она каже да је у представи водила рачуна да дјеца ово не смију понијети као страшну причу, већ жељу да причају даље, као и да је било проба које су преплакали, али су настављали са истим емоцијама.

Дамјановићева је рекла да дјецу треба подучавати култури сјећања и да се страдање попут оној у Јасеновцу никад никоме не смије поновити.

Шеснаестогодишњи Алекса Вуковић, глуми Звонка који је покушао да спаси од депортације у Јасеновац једну српску породицу и упозори их на то шта слиједи.

Он је рекао новинарима да су припреме биле захтјевне, пуне емоција, али да су представу одиграли најбоље што су могли, И да је одличан осјећај када их публика на крају награди овацијама.

Четрнаестогодишња Невена Лазић рекла је новинарима да јој је филм "Дара из Јасеновца" помогао да у представи одигра улогу мајке која мученички умире у логору.

- Било је тешко, захтјевно, тема је болна. Покушавамо нашим вршњацима да покажемо шта се дешавало у Јасеновцу, и надамо се да су нешто ново научили - навела је Лазићева.

Позоришна представа "Угашени снови" изведена је у оквиру обиљежавања Дана сјећања у Средњошколском центру "Милорад Влачић" Власеница.

Координатор манифестације Татјана Голијанин, професор српског језика и књижевности, изјавила је новинарима да сваке године организују Дане сјећања у којима се скреће пажња на страдања Срба са посебним освртом на Јасеновац и све патње које је српски народ прошао у том периоду.

- Сваке године се трудимо да обогатимо активности и дјеци на пригодан начин прикажемо страдања у протеклим ратовима. Колегиница Дамјановић је режирала ову представу и договориле смо се да организујемо гостовање у Власеници, јер ко ће боље дјеци све то приказати од њихових вршњака - навела је Голијанинова.

Организатори овог културног догађаја су власенички Средњошколски центар  "Милорад Влачић" и Културни центар Власеница, под покровитељством општине Власеница.