latinica  ћирилица
21/10/2024 |  16:00 ⇒ 22/10/2024 | 06:56 | Аутор: СРНА

Представљен Љепојевићев "Крај бала вампира"

Нова књига Милана Љепојевића под насловом "Крај бала вампира" у издању бањалучког "Графида", представљена је данас на 67. Међународном београдском сајму књига на промоцији, којој су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.
Београд, промоција књиге Милана Љепојевица на сајму књига - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Београд, промоција књиге Милана Љепојевица на сајму књигаФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Љепојевић је на промоцији на штанду Републике Српске рекао да је ова књига свједочи о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године, и о дешавањима у Сребреници од 1992. до 1995. години, да је у трећем дијелу свједочанство о НАТО бомбардовању Републике Српске августа и септембра 1995. године, а у четвртом НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године.

- Када се та четири дешавања ставе један поред другога, освијетле и сагледају онда се све јасно види - ко је агресор, нападач, злочинац, а ко је жртва. Злочинци су Нијемци-нацисти, Усташе- Хрвати, "хрватско цвијеће" – муслимани-Бошњаци, усташе, НАТО пакт или НАТО зликовци, а жртве Срби, српска дјеца, жене, старци, Јевреји и Роми - навео је Љепојевић.

Он је истакао да је само у Јасеновцу страдало 700.000 Срба, у посљедњем отаџбинском рату од 1992. до 1995. године готово 30.000 Срба, а у НАТО бомбардовању Србије страдало око 2.500 Срба, док је њихова имовина и инфраструктура немилосрдно уништавана.

Аутор је инспирацију за наслов нашао у ријечима које је предсједник Руске федерације Владимир Владимирович Путин изрекао 13. марта 2024. године: "Западне елите које су навикле да пуне стомаке људским месом, а џепове новцем, желе да замрзну неправедно стање у међународним односима, али морају да схвате да се "Бал вампира" завршава.

Љепојевић наглашава да су цијели 20. вијек западни зликовци историју ових простора покушавали да пишу у Бечу и слали је Србима да је уче као своју и да у том контексту није случајно да се задњих година подигла цијела кампања против професора Филозофског факултета Милоша Ковића који није прихватио ту фалсификовану историју.

- Порука ове књиге је јасна, што сам наслов књиге каже - дошао је крај бала вампира, крај злочина геноцида и фалсификовања историје. Књига је по тежини садржаја тешка, али је зато њена порука и поента оптимистична и пуна наде, сигурности и самопоуздања - поручује Љепојевић.

Један од рецензената, професор Саша Мићин рекао је да се истина данас фалсификује и да ће ова књига, која на фактографски начин побраја историјске догађаје, тек добити на значају.

Мићин наводи да Љепојевићева књига представља кратки преглед злочина над српским народом у периоду од 80 година, те истиче да су се чак четири страшна злочина десила над једним, српским народом, у веома кратком периоду.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да је Љепојевићева књига важан допринос успостављању културе памћења и истакао да само уколико будемо поштовали своју прошлост, на најбољи начин ћемо знати да радимо на нашој будућности, економским пројектима и сарадњи са онима са којима треба да градимо просперитет, мир и стабилност.