latinica  ћирилица
21/10/2024 |  12:30 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Свечано отворен наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар културе Србије Никола Селаковић свечано су отворили репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду, а свечаности је присуствовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
Жељка Стојичић - Фото: СРНА
Жељка СтојичићФото: СРНА

- Овај наступ представља једну од препознатљивих веза између културних сцена Србије и Српске, која већ 14. пут у организацији Представништва Републике Српске у Србији представља домаће ауторе и издаваче на Београдском сајму књига - рекла је Стојичићева новинарима у Београду.

Она је изразила захвалност домаћину на могућности да се излагачи из Српске нађу на једном мјесту и представе књижевно стваралаштво Републике Српске из претходне године.

- Користим ову прилику да још једном искажем захвалност Представништву Републике Српске у Србији и његовом шефу Млађану Цицовићу, а свим издвачима и ауторима желим пуно успјеха током трајања сајма, да остваре контакте и да њихове књиге буду представљене и ван граница Републике Српске и Србије - рекла је Стојичићева.

Она је оцијенила да је Представништво Републике Српске у Србији, које је организовано наступ књижевника и издавача из Српске на Сајму књига, мост за сва културна дешавања.

Министре и остале званице на свечаности у Управној згради Београдског сајма поздравио је Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које је организовало наступ излагача из Српске на штанду у хали два-а Београдског сајма.

Изведен је и кратки музичко сценски програм под насловом "Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика", што је и слоган овогодишњег наступа Српске на највећем сајму књига у региону.

Цицовић је подсјетио да Република Српска 14. пут учествује на највећој и најзначајнијој смотри књижевности и науке у овом дијелу свијета.

- Наш наступ је постао и лијеп дио свеукупно одличних односа Републике Српске и Србије, што нас обавезује да сваке године учинимо макар један корак више у квалитету организације и реализације овог наступа, па и сваког издавача и сваког аутора - истакао је Цицовић.

Он је додао да су организатори мото репрезентативног наступа Српске на Сајму књига позајмили из првог броја Кочићеве "Отаџбине", објављене у Бањалуци на Видовдан 1907. године.

Фото: СРНА

- Идеје за које се Петар Кочић залагао и борио у том свом часопису и потом у говорима и интерпелацијама као српски посланик у Сабору БиХ унутар Аустроугарског царства била су жива инспирација сваком коме је стало до истине, слободе и правде, у свим временима од тога доба до данас - од Младе Босне до Републике Српске - навео је Цицовић.

Према његовим ријечима, мото "Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика" узета је са друге стране првог броја Кочићеве "Отаџбине" и она овдје није само слоган наступа Српске, него и њено опредјељење да све што чини буде у служби слободе и српског права на његовање и заштиту свог језика и писма, своје ћирилице, вјере и традиције.

- Све ове године имали смо подршку Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, као и Народне универзитетске библиотеке Републике Српске, Удружења издавача Републике Српске и сваког издавача појединачно и хвала им свима, а хвала и Министарству културе Србије које је увијек са нама - истакао је Цицовић.

Он је додао да је увјерен да је репрезентавни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига у Београду, осим свега што доноси и значи, истовремено и лијеп и користан сусрет Републике Српске и Србије и да на свој начин и у свом обиму доприноси бољим односима Срба са обје стране Дрине.