latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:03 | Аутор: РТРС

Ансамбл Народног позоришта Српске на турнеји по Србији

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске ће од сутра до 26. октобра имати турнеју у Србији и том приликом одиграти представе у властитој продукцији и копродукцији.
Народно позориште Републике Српске, турнеја у Србији (фото: np.rs.ba) -
Народно позориште Републике Српске, турнеја у Србији (фото: np.rs.ba)

Турнеја почиње комадом "Сумњиво лице" који ће 22. октобра бити одигран у Народном позоришту у Београду.

- Представа "Сумњиво лице", која је рађена по тексту Бранислава Нушића, а у режији Ивана Плазибата је једна од представа које ће бити изведене у склопу јубилеја под називом "Славимо Нушића", а поводом 160 година од рођења овог српског писца - навели су из националног театра Српске.

Дан касније, 23. октобра, ансамбл Народног позоришта учествује на 33. Данима Зорана Радмиловића у Народном позоришту Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић" у Зајечару.

- Тим поводом биће изведена представа "Швабица", по мотивима приповијетке Лазе Лазаревића, у драматизацији и режији Душана Петровића. Ова представа је премијерно изведена 18. октобра у Бањалуци - саопштено је из овог позоришта.

Трупа Народног позоришта ће у склопу турнеје учествовати и на фестивалу Наши дани у Београдском драмском позоришту, гдје ће одиграти двије представе.

- Овај фестивал се сад већ традиционално одржава као размјена представа између Народног позоришта Српске и Београдског драмског позоришта. Представа "Мали ратови и кабине Заре", ауторке Виде Давидовић, у режији Ивице Буљана биће изведена 25. октобра - речено је из НП.

Дан касније, 26. октобра, у оквиру Наших дана биће изведена "Швабица", док ће "Урнебесна трагедија" бити играна истог дана на 31. Фестивалу класике Вршачка позоришна јесен у Народном позоришту Стерија у Вршцу.

- "Урнебесна трагедија" је представа по тексту Душана Ковачевића, у режији недавно преминулог редитеља Јагоша Марковића, која је копродукциони пројекат Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду - закључили су из Народног позоришта Републике Српске.