latinica  ћирилица
21/10/2024 |  12:05 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске: Јединствене, богате и савремене поставке музеја у Свијажску (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас Музеј археолошког дрвета "Татарскаја Слободка" у Свијажску, гдје су га запослени срдачно поздравили.
Предсједник Српске посјетио Музеј археолошког дрвета у Свијажску - Фото: РТРС
Предсједник Српске посјетио Музеј археолошког дрвета у СвијажскуФото: РТРС

Музеј археолошког дрвета је најсавременији музеј у Свијажску који је отворен у септембру 2018. године.

- Јединствене, богате и савремене поставке ових музеја су веома импoзантне и представљају богато културно и историјско насљеђе, те цијело насеље и музеји остављају велики утисак на посјетиоца - додао је Додик. 

Додик се захвалио директору музејског комплекса на срдачном дочеку и представљању историјата ових установа.

Зграда је направљена у облику брда обраслог травом и налази се на мјесту археолошких ископавања, током којих су откривени читави блокови историјских зграда Свијажска.

Темељи и зидови средњовијековних грађевина и тротоара постављени су на истим мјестима и на истој међусобној удаљености на којој су откривени под земљом.

Шетање улицом древног града прилика је да се виде античке новчице, играчке, накит, посуђе, обућа и детаља зграда откривених током ископавања.

Декорација музеја је огроман анимирани панел који је креирао умјетник Рашит Сафиулин.

Приказује тврђаву Свијажск, древне манастире и храмове, стамбене зграде 17. вијека, као и становнике града. Сваки од њих је у покрету и у зависности од статуса ради своје.