latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:51 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Тодоровић за Радио Српске: Подигнута свијест о потреби улагања у енергетску ефикасност

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у претходном периоду, са међународним партнерима, попут Развојног програма УН-а и Европске банке за обнову и развој, инвестирао је више од 30 милиона марака у обнову јавних објеката.
Срђан Тодоровић - Фото: РТРС
Срђан ТодоровићФото: РТРС

На овај начин, повећана је енергетска ефикасност у око 100 школских и здравстених објеката. У фокусу Фонда, тренутно је прикупљање средстава за обнову индивидуалних стамбених објеката.

Да је подигнута свијест јавности о потреби улагања у мјере енергетске ефикасности, говори и податак да се на претходни јавни позив за суфинансирање таквих пројеката, пријавило више од 1.300 грађана.

- Заинтересованост су највише показали за замјену столарије и система за гријање, рекао је за Радио Републике Српске, директор Фонда Срђан Тодоровић.

Истакао је да је крајем августа био расписан јавни позив, на који је, за свега пет дана пристигло 1.300 пријава, од којих ће бити финансирано око 700.

- Још увијек влада огромна потреба и спремност грађана да улажу у ове мјере. Кроз тај позив биће имплементирано близу три милиона марака од стране Фонда. Узимајући у обзир и средства, која ће обезбиједити грађани, долазимо до цифре од скоро седам милиона марака, која ће бити уложена у мјере енергетске ефикасности у Републици Српској - закључио је Тодоровић.

Велика заинтересованост у Српској влада и за енергетски опоравак стамбених зграда. Ријеч је о дотрајалим објектима, који првенствено захтијевају утопљавање, како би се уштедило на трошковима за гријање.