latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:06 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Пале: Сјећање на 28 хероја не смије утихнути (ВИДЕО)

У кругу некадашње фабрике "Фамос- Коран" у Палама служен је парастос у знак сјећања на 28 некадашњих радника који су као борци Војске Републике Српске погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Пале - помен за 28 радника предузећа "Фамос-Коран" - Фото: РТРС
Пале - помен за 28 радника предузећа "Фамос-Коран"Фото: РТРС

Цвијеће на спомен-обиљежје некадашњим радницима Фамоса положио је и Миломир Хршум, који је радно мјесто дијелио с 28 погинулих радника све до почетка одбрамбено-отаџбинског рата.

- Оставили смо своја радна мјеста и отишли на линије да бранимо прагове и нејач. Захвални смо онима који су положили што је највриједније, своје животе су дали за стварање Републике Српске. И на неки начин да им се бар колико толико одужимо да их спомињемо често и преносимо на будуће генерације да се то никад не заборави - рекао је Миломир Хршум, Борачка организације општине Пале.

Како вријеме одмиче све је већа обавеза локалне заједнице и борачке организације Пале да кроз културу сјећања искажу поштовање према породицама погинулих бораца.

- Посебан однос морамо имати према њиховој дјеци и породицама и свему што заслужују. Никад им се нећемо моћи одужити за жртву коју су дали, али морамо истрајно из генерације у генерацију настојати да остваримо тај циљ да се те породице осјећају достојанствено као и сви други становници Републике Српске - каже Бошко Југовић начелник општине Пале.

Хршум је апеловао на власти да још мало више поведу рачуна о породицама људи који су дали највриједније што су имали, односно своје животе.

Поручено је да сјећање на 28 хероја не смије утихнути, а сви грађани Пала дужни су његовати поштовање за ове борце и њихове потомке.