latinica  ћирилица
19/10/2024 |  19:28 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Додик: Одбио сам позитиван исход судског процеса у замјену за централизацију и пренос имовине на БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је зa Радио Републике Српске да му је недавно на једном састанку нуђено да прихвати централизацију БиХ и преношење имовине на ниво БиХ у замјену за позитиван исход судског процеса, који се против њега води пред Судом БиХ. Додик је рекао да је овакву понуду одбио. Правници и аналитичари сагласни су да је овом неморалном понудом разоткривена сва позадина процеса који се води против Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Више од годину дана судског процеса који се води против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, стручна јавност је упозоравала да је читав процес политички мотивисан.

И онима мање стручним није требало много времена да закључе да се не суди двојици појединаца, него институцијама. Да је оптужена Република Српска како би била развлашћена и утопљена у централизовану БиХ. Управо то нуђено је предсједнику Српске у замјену за ослобађајућу пресуду, рекао је Додик након посљедњег рочишта.

- Све се одвијало на једном састанку који је одржан недавно, а на којем је речено: Ето тражимо да ојачате функционалност БиХ, што је за њих назив за централизацију, да прихватите да се имовина регулише на начин који ће осигурати јачање БиХ, да се та имовина додијели у власништво БиХ. Наравно, ја сам рекао довиђења, пријатно! - истакао је Додик.

Овим је разоткривена позадина игре политичког Сарајева, и прије свега странаца, који посредним дјеловањем преко институција покушавају да креирају судбину Републике Српске, а тиме и БиХ и свих народа који живе у њој.

- Додик изражава јединство Републике Српске управо по Уставу Републике Српске, а с друге стране он је најјачи политички фактор у Републици Српској, што су показали и недавно одржани локални избори. Свјесни су чињенице да ако успију сломити њега на позицији на којој јесте, да ће онда несметано по дубини све тражити од Републике Српске - рекла је генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац.

Иза свега стоје амбасаде САД, Велике Британије и Кристијан Шмит, као главни протагониста цјелокупног игроказа, који се игра пред Судом БиХ, сматра народни посланик Срђан Мазалица.

- То је један читав пакет притисака на Републику Српску ради унитаризације и централизације, јер ако вам се одузме имовина, ви губите значајан дио свог суверенитета и дио својих надлежности када је у питању управљање имовином - додаје Мазалица.

Странци, који покушавају да се наметну као апсолутна власт у БиХ, већ тридесет година воде двије политике, каже правник Огњен Тадић. Једна је, каже, завади па владај, а друга политика пријетњи и уцјена.

- Док Шмит покушава изјавом о Изетбеговићу и Младићу додатно да завади Србе и Бошњаке не би ли се удружили и протјерали Шмита одавде, истовремено политичким суђењем врше притисак на предсједника Републике да пристане на њихове политичке захтјеве као што су државна имовина и сличне ствари - рекао је Тадић.

Аналитичар Стевица Деђански поручује да је једини циљ у овом процесу Република Српска, на шта нико не смије да пристане.

- Нуде Додику да тргује националним интересиима српског народа и Републике Српске, што је он одбио. Овим је показао да је он спреман да се бори за националне интересе. То је један добар сигнал, знак људима у Републици Српској и да размисле ко би још тако могао да уради - каже Деђански.

Једино што је изненађујуће у свему овоме јесте потпуни промашај у процјени да ће предсједник Српске пристати на политичке уцјене, сматра српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић.

Процес који се води против Додика и Лукића ближи се крају. Сав смисао права и правосудног система у БиХ овим процесом је изгубљен. Пресуда се полако пише, ако већ и није написана. Само је питање коме, да ли предсједнику Републике Српске или оваквој Босни и Херцеговини?