latinica  ћирилица
19/10/2024 |  21:07 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Нобило: Суђење предсједнику Додику битка за овладавање природним богатствима Српске (ВИДЕО)

Цијели проблем с којим се у политичком смислу предсједник Републике Српске Милорад Додик сусреће има своју реалну материјалну подлогу, а то су природна богатства Српске, изјавио је адвокат и члан тима одбране предсједника Српске Анто Нобило, гостујући у емисији "Актуелно" наше телевизије.
Анто Нобило - Фото: РТРС
Анто НобилоФото: РТРС

Нобило је оцијенио да је суђење предсједнику Додику уствари битка за искориштавање природних богатстава које се налазе на територији Српске и да је циљ неких страних и домаћих покретача овог судског процеса елиминација предсједника Додика из политичког живота ради унитаризације БиХ.

- У овом тренутку велика непремостива баријера је предсједник Додик. Тад је изашао Бакир Изетбеговић са информацијом да је Запад одлучио да га уклони преко овог казненог поступка. Ја бих рекао да је то све повезано, бар они који су иницирали тај поступак, а то су ОХР, неке западне амбасаде, мање европске а више америчке, и Тужилаштво које им се ставило на располагање. Сад ћемо видјети што ће о томе рећи суд. Искрено се надам да ће суд занемарити интерес литија и руда и тако даље и да ће судити само по закону – поручио је Нобило.

Према његовим ријечима, правно гледано, предсједник Додик није починио кривично дјело и треба бити ослобођен.

- У тренутку кад је предсједник Српске Милорад Додик потписао Указ, кривични закон Кристијана Шмита није ступио на снагу. По начелу легалитета, казнени и кривични закони не могу уназад радити, него морају ступити на правну снагу, па се онда сматра да је онај који га прекрши направио кривично дјело. Ја сам апсолутно чврст у нашим ставовима да правно ми изванредно стојимо и да се предсједник Додик не може осудити у оваквој правној ситуацији. Али нисам сигуран какву ће одлуку донијети суд. Знам шта право каже, а шта ће рећи суд, то не знам – рекао је Нобило.

Нобило је оцијенио да "од почетка Шмит није хтио преузети на себе улогу да избаци предсједника Додика из политичке игре јер је схватио да би то могло изазвати озбиљне и дуготрајне штетне посљедице и да би се то везало за његово име".

- И онда су они смислили како то да подметну правосуђу, да тај посао за њих правосуђе одради. Он је у сваком моменту могао свој декрет написати да из политичког живота елиминише предсједника Додика. Није морао ићи у доношење закона. Али он није хтио на себе преузети посљедице – истакао је Нобило.

Нобило сматра да је "људима на Западу јасно да се Република Српска сабила око предсједника Додика, да никад није била јединственија и да ће његово уклањање са политичке сцене изазвати битне штетне посљедице".

- Ту одговорност нико не жели да преузме на себе. И онда су то некоректно подметнули суду да то обави умјесто њих. Предсједника Додика је изабрао народ и страшно је ако негирате вољу народа. Не знам да у Европи има иједна земља гдје се суспендује изборна воља народа. То би заиста био преседан – закључио је Нобило.

Комплетан интервју с адвокатом Антом Нобилом погледајте у видеу: