latinica  ћирилица
19/10/2024 |  19:17 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Додик: На самиту БРИКС-а састаћу се са Путином и другим глобалним лидерима

Чланице БРИКС-а баштине суверенитет и поштовање, без наметања и мијешања у унутрашње ствари других држава, изјавио је за Радио Републике Српске предсједник Милорад Додик уочи одласка у Русију гдје ће као посматрач учествовати на Самиту БРИКС-а који ће бити одржан у Казању.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је најавио да ће се у Казању састати са предсједником Русије Владимиром Путином, као и представницима других чланица БРИКС-а.

- БРИКС буди наду, он даје шансу. Даје шансу прије свега миру који треба да буде глобална карактеристика читавог свијета. Зато је важно да Република Српска ту буде евидентирана и присутна и да у том погледу можемо да остваримо конткакте, како се то каже на маргинама, са свим учесницима тог самита. Посебно сам поносан на чињеницу да ћу учествовати у раду, односно посматрању рада тако моћне групације земаља које чине данас најзначајније удружење и најјачу економију на свијету - рекао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да је БРИКС заједница земаља које баштине суверенитет, заједничку економску, културну и сваку другу сарадњу.

- То није војна организација, већ нешто што може бити адекватан одговор хегемонији која се из једног центра наметањем одређених друштвених вриједности ширила свијетом, иако је то непримјењиво због различитих традиција, култура и слично. Управо то наметање изазивало је разне нестабилности у свијету и учинило га заиста ровитим у сваком погледу - истакао је Додик.

Додик је нагласио да Самит има велики значај, имајући у виду да Република Српска тежи да на глобалном нивоу објасни свој положај унутар БиХ.

- За Српску је битно да зна какви су трендови на том плану и да разумије начин на који ће се БРИКС кретати у будућности. Јер, очигледно је да је ријеч о процесу који ће доминирати глобалним односима у наредном времену - додао је Додик.

Додик је напоменуо да БРИКС уважава специфичности земаља и економско-политичких процеса у њима.

- Та организација не тражи да се нешто мијења на унутрашњем плану, већ афирмише сарадњу учесника на начин да то свакој земљи одговара, а не да ствари буду диктиране само из једног центра - рекао је Додик.

Наводећи да БРИКС нуди одређену врсту алтернативе, Додик је рекао да је веома важно да таква врста организације успије за разлику од настојања да се стално намећу рјешења из неких далеких канцеларија, а што ће очигледно доживјети дебакл.

Додик је рекао да ће се у БиХ наставити рад на питањима европске интеграције, иако је јасно да више од пола чланица ЕУ данас не би испунило критеријуме које Брисел намеће за чланство, те да је све већи евроскептицизам чак и у појединим земљама ЕУ.

- Они неоправдано игноришу стање и проблеме у оквиру саме ЕУ који више воде ка дезинтеграцији него интеграцији и јачању ЕУ. Дакле, све то тражи од нас да изучимо и неке нове алтернативе - додао је Додик.

Према његовим ријечима, тешко је очекивати да ће Српска моћи да постане чланица БРИКС-а или нечега сличног, али у сваком случају имаће статус посматрача на овом самиту.

- То је свакако добра вијест за све људе у Српској - закључио је Додик.