latinica  ћирилица
19/10/2024 |  11:19 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Каран: Српска безбједна, не дозвољавамо пренос надлежности

Министар унутрашњих послова Синиша Каран потврдио је да је Република Српска безбједна, те да у вези с тим полицијски службеници штите уставни поредак као најважнији оквир безбједности, животе и имовину грађана, указавши да се показало да је било веома важно сачувати аутономију у сектору безбједности, имајући у виду да никада нису престали напади на Републику Српску и покушаји умањења надлежности у овој области.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

- Безбједност није Богом дата, ми морамо да је цијенимо. Када ви данас у Републици Српској живите једним сасвим нормалним животом, када немате никаквих великих безбједносних догађаја, поготово оних који нису ријешени, онда морамо то да цијенимо јер иза тог једног мирног дана стоји велики напор свих полицијских службеника - рекао је Каран у подкасту Срне.

Он је нагласио да је у Републици Српској смањен број најтежих кривичних дјела, и за примјер наводи расвијетљеност најтежих кривичних дјела, односно убистава.

- Од прошле године много смо учинили на превенцији што је резултирало тиме да ове године у све иједном сегменту криминалитета имамо велики пад - рекао је Каран.

Коментаришући управљање мигрантском кризом са безбједносног аспекта, он је подсјетио да су институције реаговале на вријеме, те да су прије појаве овог проблема донијели рјешења која су се показала ефикасним, као што је одлука да се не граде кампови и не задржавају мигранти на територији Српске.

- Био је снажан притисак да ти кампови буду и у Републици Српској. Тај притисак постоји и данас, а можда је и већи, али наша је политика таква да не желимо да ти кампови буду код нас. Видјели сте у Федерацији колико у свему томе има политике, да се праве кампови тамо гдје живе Срби, гдје су ионако већ уплашени и не осјећају се безбједно - нагласио је министар унутрашњих послова Српске.

Он је навео да полицијски службеници на терену одрађују значајан посао када је ријеч о превенцији, те да је чињеница да нема кривичних дјела која су починили мигранти, као и оних почињених над њима.

- Безбједност наших грађана због кретања и појаве миграната није угрожена, али то треба свакодневно пратити - каже Каран.

Он је додао да се значајан број кривичних дјела, када је ријеч о мигрантима, односи на кријумчарење, те наводи да неадекватне казне не одвраћају појединце од оваквог поступања.

- Полиција Српске свакодневно даје испомоћ Граничној полицији, а 50 до 100 наших полицајаца помаже у томе - навео је Каран.

МУП Српске сарађује и са другим полицијским агенцијама, каже Каран, и наводи примјер комуникације са МУП-ом Федерације, Хрватском и Србијом.

Он је рекао у подкасту Срне да Српска аутономно управља кризом и тврди да на такав приступ неће утицати ни уговор са Фронтексом.

- Када је у питању уговор са Фронтексом, у почетку су покушавали да се преузму надлежности Републике Српске. Ми то нисмо дозволили, то нећемо никада дозволити, и оног часа када су прихватили наша правила, да пуна надлежност у том сегменту буде наша, онда су сада почели да коче јер није било по њиховом - рекао је Каран.

Нажалост, каже он, Федерација сада и од овога прави политичку причу, иако је ово требало да буде искључиво безбједносно питање.

- Било или не уговора, мигрантска криза је под контролом и тако ће и бити - тврди Каран.

Да се свако питање користи за удар на Републику Српску, потврђује и наведени проблем, рекао је Каран и додао да се скривене намјере Федерације огледају у смањењу надлежности Републике Српске и Министарства унутрашњих послова.

- Покушај преноса надлежности никада није престао, само се модификује, али ми то брзо препознајемо, дјелујемо врло активно у том правцу и не дозвољавамо никакво мијешање у надлежности Републике Српске - закључио је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.