latinica  ћирилица
19/10/2024 |  11:02 | Аутор: СРНА

Пријављен 91 обољели од тешке акутне респираторне инфекције

У болницама у Републици Српској од 7. до 13. октобра пријављен је 91 обољели од тешке акутне респираторне инфекције, речено је Срни у Институту за јавно здравство.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске пријављено је 50, болници у Приједору 11, болницама у Добој и Зворнику по девет, болници Градишка седам, у болицама Требиње и Невесиње по два и један пацијент у Универзитетској болници Фоча.

У овом периоду домови здравља у Републици Српској пријавили су 4.598 акутних респираторних инфекција. Регистровано је и 419 обољења сличних грипу, а највећа учесталост је у регијама Фоча и Источно Сарајево.

- Највећи број обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу јесте у узрасној групи од пет до 14 година и 30 до 64 године, док су у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише оболијевали најмлађи до четири године и од 30 до 64 године - рекли су из Института.

Из Института за јавно здравство Републике Српске навели су да се вакцинација против грипа очекује у новембру.

Начелник Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир рекла је да је вакцинација најефикаснији и најјефтинији начин заштите од неке заразне болести, па тако и од грипа.

Она је додала да се вируси грипа који циркулишу у популацији мијењају из године у годину, тако да је и састав вакцине другачији сваке сезоне.

Према њеним ријечима, неопходно је вакцинисати се што прије, јер је потребно најмање двије седмице након вакцинације да се развије заштита.