latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:32 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Каран: Превенција вршњачког насиља даје резултате, систем "Пронађи ме" ускоро у тестној фази

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је ове године забиљежен пад криминалитета више од 25 одсто када је ријеч о вршњачком насиљу и малољетничкој делинквенцији, те истакао да очекује да ће систем "Пронађи ме" врло брзо ући у тестну фазу у Српској.
Амбер алерт - Фото: Уступљена фотографија
Амбер алертФото: Уступљена фотографија

Каран је рекао да је Министарство унутрашњих послова, са Владом Српске, Министарством просвјете и културе, Педагошким заводом Српске и другим институцијама, послије догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду предузело низ мјера које трају и данас.

- Прво су биле кампање "Заштитимо дјецу", али оно што је кључно је да је МУП тада извршио, скупа са наведеним институцијама, преглед све и једне основне и средње школе у Српској, као и комплетну процјену безбједности школских објеката - истакао је Каран.

Он је навео да је извршена процјену школе као објекта, да ли су ограђене, да ли је могућ приступ трећим лицима, па до могућности развијања унутрашњих система контроле – камера, детектора и слично.

Према његовим ријечима, школски полицајац је веома важна мјера коју је увео МУП.

- Та мјера траје већ дужи низ година али вратили смо га у јачем капацитету. Тако да сада реагујемо на велики број догађаја заједно са школом, педагозима, психолозима, родитељима и кроз едукације. Заправо, предупређујемо могуће ексцесне радње на које раније, прије "Рибникара", да будемо потпуно искрени, нисмо обраћали пажњу, нисмо их посматрали као могућа понашања са безбједносним импликацијама - истакао је Каран.

Он је додао да се сада сви аспекти дјечијег понашања посматрају на потпуно другачији начин.

- Имате у школама, сигурно, према некој дјеци једну врсту помало насилничког понашања и мобинга, гдје дјеца то нису раније пријављивала ни родитељима ни учитељима, и можда је то имало и неке посљедице по ту дјецу за које ми ни не знамо. Можда и трајније посљедице за њихову будућност. Сада се адекватно и одмах реагује - нагласио је Каран.

Министар Каран је рекао да је много учињено на превенцији вршњачког насиља, те да су сада примјетни само мјестимични појединачни случајеви.

- Ове године имамо значајан пад вршњачког насиља, малољетничке делинквенције, преко 25 одсто пад кривичних дјела и прекршаја те врсте. Дакле, превенција је већ урадила много - истакао је Каран.

Он је навео да је МУП задовољан оствареним резултатима на том пољу, додавши да настављају са програмом спречавања вршњачког насиља.

- Донијели смо одређена документа на нивоу Владе, али и ми унутар МУП-а, за наредне четири године - рекао је Каран и додао да МУП свакодневно дјелује на том пољу.

Каран је истакао да се Република Српска прва у регији, након Србије, на врло озбиљан начин бави питањем развоја и увођења система "Пронађи ме".

- Ми смо већ дуже времена у том систему "Амбер алерт", али у смислу подршке и могућности развоја тог система. Ми сада самостално развијамо тај систем. "Пронађи ме" је систем Републике Српске - истакао је Каран.

Он је појаснио да се такав систем примјењује у веома драстичним случајевима и условима.

- Сваког часа, када се деси пријава нестанка дјетета или било које особе, МУП исте секунде дјелује као да имамо систем "Пронађи ме" са аспекта оперативног дјеловања МУП-а. Овдје се само ради о томе да ћемо дати један нови, већи квалитет. То значи да ће практично овај систем да се активира истог часа када се изврши процјена да се ради о нестанку и цијела друштвена заједница биће укључена у проналазак дјетета - нагласио је Каран у подкасту Срне.

Он је додао да је то веома важно са аспекта времена као кључног фактора за проналазак дјетета и истакао да МУП и све надлежне управе вриједно раде на питању увођења система "Пронађи ме".

Према његовим ријечима, у реализацију овог истема биће укључени бројни друштвени актери, међу којима су и медији.

- Сада трају обуке, мислим да ћемо ми врло брзо ући у тестну фазу. Надам се да ће то заиста бити у најскорије вријеме. Мислим да смо већ спремни за тестну фазу и врло брзо јавност ће бити упозната о томе - истакао је Каран.