latinica  ћирилица
19/10/2024 |  11:16 | Аутор: СРНА

Каран: Добра и трајна сарадња са Србијом, усвојена Декларација јача наше везе

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран оцијенио је да је сарадња са Србијом добра, професионална и трајна, те навео да се залаже за такву сарадњу са свим другим агенцијама јер је изградња међусобног повјерења кључна за успјешну борбу против криминала и организованих криминалних група.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Сарадња са Министарством унутрашњих послова Србије је таква да не размишљам о томе као да сарађујем са неком другом државом, али она је искључиво професионална. Прије свега, у домену је размјене искустава и обуке - рекао је министар Каран у подкасту Срне.

Он је навео да Србија такву помоћ и сарадњу нуди свима, а не само Републици Српској, те додаје да је међусобно повјерење кључ успјешне борбе против криминала.

- Ми када говоримо о добрим односима и доброј сарадњи, говоримо зато јер је она пут за рјешавање проблема криминалитета - истакао је Каран.

Говорећи о недавним пожарима у Републици Српској и понуђеној помоћи Србије у виду хеликоптера да би се пожари ставили под контролу, Каран је рекао да је и та понуда била исполитизована у Федерацији БиХ, јер су појединци то урадили злонамјерно позивајући се на Декларацији са свесрпског Сабора.

- Декларација није ни против кога, то понављамо и сада и хиљаду пута. Та декларација само јача наше везе. Сада ћу дозволити себи да дам и политички контекст - Срби гдје су мањина након распада бивше СФРЈ нестају, Срби гдје су мањина у свакој држави од Хрватске до Македоније, кроз процес асимилације нестају. И нестаће потпуно не буду ли имали заштиту својих матица Републике Србије и Републике Српске - рекао је Каран, који је и професор уставног права.

Он је нагласио да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору, документ који гарантује уставно-правну позицију Републике Српске у оквиру дејтонске БиХ, која је сложена и у којој сваки од три народа има иста права.

- У мултиетничким државама нико не може наметнути своје одлуке и рјешења - указао је Каран.

Он је навео да никада нису престали покушаји унитаризације БиХ, што је у директној супротности са Уставом, те додао да би то отворило врата мајоризацији и буђењу осјећаја несигурности.

- Управо тај процес унитаризације је мајоризација. То значи да имате право да дигнете руку, али ваша рука се не признаје јер неко има више руку - упозорио је Каран.

Каран, који је и универзитетски професор, 16 година изучава и пише на тему уставног уређења БиХ, а сада је написао књигу под називом "Дејтонски чвор", која ће ускоро бити представљена јавности на Сајму књига у Београду.

- Уставно уређење БиХ сматрам кључним питањем, као и Дејтонски мировни споразум и Анекс четири. Људи морају да схвате шта значе ти федерални принципи. То значи да ниједна институција у БиХ не може бити изграђена без вас, а да се ниједна одлука не може донијети без вас. То су два кључна принципа - истакао је Каран.

Он је указао да данас бројне државе, укључујући и оне најбогатије и најмоћније, функционишу на принципу федералног уређења, а да ти исти говоре да је такво уређење неодрживо у БиХ.

- Када би и та Америка, Швајцарска, Њемачка и велики број других федералних држава на свијету нарушили те принципе, распали би се. А то нам раде управо они који знају да је то тако, који живе у федералним државама и ми им говоримо само немојте, јер то што траже није одрживо и није могуће - закључио је Каран.