latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:25 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Каран: Русија није дозволила урушавање Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран оцијенио је изузетно значајном и квалитетном посјету Руској Федерацији, наводећи да је ријеч о земљи која није допустила урушавање Републике Српске и уставног поретка, иако је и сама изложена огромним притисцима и покушајима дестабилизације.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Ова посјета је била начин да видимо једно неизмјерно пријатељство Руске Федерације, Републике Српске и два сродна народа. То је важно у моментима када и они и ми трпимо невиђене притиске који се односе на покушаје урушавања уставног система и поретка - рекао је Каран.

Он је истакао да се то не односи само на емоционално, традиционално и историјско искуство два народа, већ је ријеч и о другим значајним аспектима сарадње и подршке.

- Подсјетићу да је Руска Федерација, прије свега кроз Савјет безбједности, Генералну скупштину УН и на различите друге начине, кроз Савјет за имплементацију мира, стално и изнова стајала иза Републике Српске и није дозвољавала њено урушавање, односно насилно урушавање њеног поретка - нагласио је Каран.

Говорећи о посјети Руској Федерацији и главном граду Москви, Каран је нагласио да је посјета превазишла сва очекивања и показало се да је Република Српска цијењена и поштована.

- У Москви смо, уз један велики дефиле, слушали химну Републике Српске, а морам да истакнем и један мали симпатичан детаљ. Они имају специјализовани пук у оквиру њиховог министарства који учи велики број језика да би могао комуницирати са туристима. Ја сам њих поздравио нашим поздравом - Помоз' Бог јунаци. Они су ми одговорили - 'Бог ти помогао'. Осјећао сам се као да је било у Залужанима - истакао је Каран.

Он је оцијенио да је дошао тренутак да се унаприједи Меморандум о разумијевању два министарства, истакавши да се на примјеру Москве може много тога научити јер подаци показују да је стопа криминалитета у константном паду.

- Сматрам да можемо појачати сарадњу у области кинологије и када је ријеч о службеним коњима. Такође, можемо сарађивати и у редовној обуци, посебно специјалистичкој за борбу против екстремизма, као и на развоју система безбједног града - рекао је Каран.

Министар Каран каже да је импресиван начин на који се у Русији приступа заштити становништва и чувању јавног реда и мира, истакавши да је приликом посјете главној управи ресорног министарства за Москву упознат о чињеници да се о безбједности грађана брине 60 хиљада полицајаца.

- Немам дилему и сматрам да је овог часа Москва најбезбједнији град у Европи. То није било лако учинити. То је један специфичан труд и метода рада - указао је Каран.

Руси су концепт безбједног града довели до савршенства, каже Каран, нагласивши да безбједност никада не може бити апсолутна, али да се много улаже у техничку опрему и камере да би безбједност грађана била на тако високом ниову.

- Они могу путем система препознавања лица да дођу до свих података и посредством тога открили су велики број тешких кривичних дјела. Када је ријеч о безбједности саобраћаја, ако направите прекршај пријаве вас чекају већ када дођете кући - рекао је Каран у подкасту Срне.

Према његовим ријечима, на улицама Москве сада се налазе најобученији полицијски службеници, а подршку им дају и специјализоване јединице са обученим службеним коњима и псима.

- Имали смо прилику видјети и специјализовани пук који се бави обезбјеђењем јавних скупова. То је нешто слично као наша Специјална антитерористичка јединица. Руска Федерација и управа у Москви у посљедњих неколико година опремљена је јединственим возилима, оружјем, дроновима и системима који одбијају нападе дронова. Све је то њихова властита производња - навео је Каран.