latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:42 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Мазалица: Унаприједити економску сарадњу и јачати везе са земљама БРИКС-а

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да Српска треба да буде заинтересована за унапређење обостране трговинске и привредне сарадње са земљама БРИКС-а ради постизања диверсификације властите спољнотрговинске размјене.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- То је важно јер смо на овом плану на ЕУ наслоњени са око 80 одсто, те на својој кожи осјећамо сваку турбуленцију која се код њих појави, а биће их све више - рекао је Мазалица, поводом предстојећег учешћа републичке делегације предвођене предсједником Српске Милорадом Додиком на самиту БРИКС-а у руском Казању.

Он је нагласио да је за Српску битно додатно унапређивање већ добрих политичких веза са Русијом и Кином, те другим земљама БРИКС-а.

- Треба се надати да и ми можемо бити од користи земљама БРИКС-а у смислу њиховог лакшег продора на европска тржишта. А нама је сада важно да надокнадимо пад извоза одређених врста производа у ЕУ, попут оних из дрвопрерађивачке индустрије и слично - рекао је Мазалица.

Он је констатовао да Српска преко БиХ не може издејствовати придруживање БРИКС-у, и то због притиска западних сила на представнике Бошњака и Хрвата.

- Из истог разлога са Русијом не можемо имати споразум о слободној трговини, као што имамо са Турском - објаснио је Мазалица за Срну.

На самит БРИКС-а у руском Казању, који ће бити одржан од 22. до 24. октобра, позвано је више од 60 шефова држава, а долазак је најавио и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља - Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланство исказао је још одређени број земаља.

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г7 - групе од седам најразвијенијих земаља, и тај удио наставља са растом.