latinica  ћирилица
18/10/2024 |  16:30 | Аутор: СРНА

Средином идуће године приступ дигиталном новчанику

Директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ Алмир Бадњевић очекује да ће грађани БиХ имати приступ дигиталном новчанику до средине наредне године.
ИДДЕЕА -
ИДДЕЕА

Бадњевић је на округлом столу у оквиру Регулаторног дијалога о дигиталној трансформацији између ЕУ и земаља западног Балкана представио напредак БиХ у успостављању дигиталног новчаника, чију су прву фазу финансирале ЕУ и Њемачко друштво за међународну сарадњу - ГИЗ.

Он је навео да у БиХ постоје четири овјериоца за електронски потпис у складу са старим Законом о електронском потпису, те да су сва четири међународно сертификована.

На овом скупу расправљало се о Закону о вјештачкој интелигенцији, који ће почети са примјеном од августа идуће године, уз подршку тима из ЕУ за примјену закона у земљама западног Балкана, укључујући и БиХ, саопштено је из ИДДЕЕА.

Догађају су присуствовали министри и замјеници министара из Сјеверне Македоније, Албаније, Србије и Црне Горе, а ИДДЕЕА је позвана да учествује у конзорцију "Ми градимо /Wе буилд/ у оквиру програма "Дигитална Европа", што ће омогућити сарадњу са другим европским земљама на даљем развоју овог пројекта.

На састанку је закључено да је потребно да се БиХ и Албанија придруже иницијативи за унапређење дигиталне инфраструктуре.

У саопштењу се наводи да је ИДДЕЕА обезбиједила свим грађанима БиХ бесплатан електронски потпис, те се очекује већи број електронских услуга како би га грађани користили.

Договорено је организовање састанка за земље које раде на дигиталном новчанику и успостављање дијалога о управљању вјештачком интелигенцијом.