latinica  ћирилица
18/10/2024 |  14:37 | Аутор: СРНА

Указано на кршење права на суђење у разумном року, првенствено у ФБиХ

Крњи Уставни суд БиХ данас је на пленарној сједници усвојио више одлука у којима је утврдио кршење права на суђење у разумном року, првенствено пред судовима у Федерацији БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

У саопштењу се наводи да се у неким случајевима ради о дужини трајања поступка од 17, чак и 24 године и у којима још није окончан.

Крњи Уставни суд је подсјетио на своју раније успостављену праксу која указује на постојање системског проблема у погледу рјешавања предмета у разумном року пред судовима у БиХ, што је посљедица системских недостатака у организовању правосуђа и ефективном остваривању надлежности разних нивоа јавне власти у тој области.

Очекује, како се наводи, да тај системски проблем ријеше Високи судски и тужилачки савјет, те извршна и законодавна власт.

На сједници, која је одржана електронским путем, донесен је значајан број одлука којима су одбачене апелације којима се тражило утврђивање кршења права на доношење одлуке у разумном року у поступцима пред судовима у Републици Српској због тога што апеланти нису исцрпили све правне лијекове који су им били на располагању.

Подсјетили су у вези са тим да је у Републици Српској 1. јануара 2021. године ступио на снагу Закон о заштити права на суђење у разумном року који прописује правна средства за заштиту тог права пред судовима у Српској.

Такође је напоменуто да тај закон представља ефективан правни лијек који апеланти, у складу с принципом супсидијарности, морају искористити прије подношења апелације Уставном суду.

Крњи Уставни суд БиХ је навео да је у Републици Српској прво потребно искористити овај правни лијек, па се тек потом обратити овој институцији, јер ће у супротном, свака апелација у којој нису исцрпљени доступни ефективни правни лијекови бити одбачена.

Све данас усвојене одлуке биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници крњег Уставног суда БиХ.