latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:30 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Гогановић: Систематски радити на трајном рјешавању проблема војног полигона код Гламоча

Министарство одбране у Савјету министара требало би системски да ради на трајном рјешавању проблема војног полигона код Гламоча тако да се вишкови муниције и минско-експлозивних средстава не уништавају већ да се продају прије него што постану нестабилни, изјавио је Срни замјеник министра Александар Гогановић.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

Гогановић је подсјетио да је рјешавање вишкова дефинисано одлуком Предсједништва и то прво продајом, друго донацијом и треће уништавање оног што се утврди да је неисправно или нестабилно.

- Продајом не би долазили у ситуацију да муницију уништавамо и овај проблем био би ријешен на задовољство свих, првенствено грађана који живе на том простору - рекао је Гогановић.

Он предлаже да се додатна средства, од продаје, уложе у побољшање живота људи на том подручју који су у протеклом периоду били индиректно изложени опасности и неугодностима у смислу буке настале од експлозија у том подручју.

Гогановић је напоменуо да за ову иницијативу очекује подршку и министра Зукана Хелеза.

- У важећој Одлуци о величини и структури локација Министарства одбране у Савјету министара и Оружаних снага БиХ, која је одобрена од Предсједништва БиХ, војни полигон код Гламоча, због својих карактеристика, а у складу са интерним процјенама у Министарству, служи за уништавање минско-експлозивних средстава дужи низ година - напоменуо је Гогановић.

Наводећи да је српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета упозорио на ову активност и тражио да се уништавање не ради на тој локацији, односно да се измјести, Гогановић је нагласио да измјештање војног полигона не би ријешило проблем, јер би се само преселио са једне на другу локацију.

Српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета рекао је недавно Срни да из Гламоча треба што прије измјестити војни полигон "Барбара" и указао да уништавање минско-експлозивних средстава у тој општини има несагледиве посљедице за здравље комплетног становништва у Ливањском кантону.

Предсједник Скупштине Удружења грађања "Прибеља" из Гламоча Страхило Субашић рекао је Срни да се чују јаке детонације, земља се тресе и путна комуникација буде заустављена када се уништавају минско-експлозивна средства на полигону "Барбара" у овој локалној заједници.