latinica  ћирилица
18/10/2024 |  10:35 | Аутор: СРНА

Симовић: Суђење на мјесту злочина је понижење за српски народ

Чињеница да се предсједнику Републике Српске Милораду Додику суди на мјесту гдје је, према изјавама бројних свједока, чињен ратни злочин над Србима у Сарајеву током грађанског рата, је нешто што оставља тежак и горак укус за становнике Српске и представља понижење приређено српском народу, изјавио је данас Срни политиколог Владе Симовић.
Владе Симовић - Фото: РТРС
Владе СимовићФото: РТРС

Он је истакао мјесто гдје се суди и цијела конструкција тог процеса не доноси ником добро у БиХ, нити је то у функцији изградње мира.

Симовић је истакао да такви процеси само отварају додатне неспоразуме и проблеме и БиХ чине мјестом залеђеног конфликта.

- Земља не може да напредује већ се враћа у стање нерјешивог конфликта. Све то доводи у позицију да се с правом можемо питати да ли неко ко ово чини жели добро нама. Очигледно је да не жели - констатовао је Симовић.

Према његовим ријечима, то су тешки и болни процеси у БиХ када се види да се на тај начин одвијају међуполитички и међунационални односи, а што несумњиво говори да овај простор неће ићи ка изградњи мира и толеранције, већ ка отварању сталних конфликата који онемогућавају даљи развој.

Предсједнику Српске Милораду Додику и в.д. директору "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу се суди због непоштовања одлука Кристијана Шмита.