latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:12 | Аутор: СРНА

Одбачена могућност пуштања Средоја Лукића на слободу

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове судија Грасијела Гати Сантана одбацила је могућност пријевременог ослобађања некадашњег припадника јединице "Бели орлови" Средоја Лукића иако је одслужио двије трећине казне од 30 година изречене за злочине против човјечности и ратне злочине у Вишеграду.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

- Значајни фактори су против његовог пријевременог пуштања на слободу, укључујући велику тежину његових злочина и његов пропуст да покаже довољне знаке рехабилитације - наводи се у саопштењу Механизма које је потписала Сантана.

У саопштењу се наводи да "не постоји ниједан доказ који потврђује постојање убједљивих хуманитарних разлога који би оправдали поништавање ове негативне оцјене" и да због тога одбија захтјев за пуштање.

Из Механизма напомињу да их је 2. маја прошле године Норвешка обавијестила да је, према законима те земље, Лукић стекао право на ослобађање 15. септембра 2023. и да норвешке власти то подржавају.

У саопштењу из Механизма наводе да је Лукић одслужио двије трећине казне 12. септембра прошле године и има право на разматрање ради превременог пуштања на слободу, што аутоматски не значи и одобравање.

- Према мом мишљењу, превремено ослобађање осуђених од Механизма или Хашког трибунала за геноцид, злочине против човјечности или ратне злочине требало би да буде у посебним околностима - наводи Сантана.

Она је рекла да, иако тежина злочина није једини фактор у оцјени о превременом пуштању на слободу, то представља фактор од суштинског значаја.

- Што је теже кривично дјело о коме је ријеч, то би демонстрација рехабилитације требало да буде убједљивија. Док се тежина злочина не може посматрати као лишавање осуђеног лица могућности да аргументује свој случај, може се рећи да одређује праг аргумената у корист превременог пуштања на слободу - наводи се у саопштењу.

Лукић, који је 20. јула 2009. године осуђен на 30 година затвора, пребачен је 21. августа 2013.године у Норвешку ради издржавања остатка казне. У случају ослобађања Лукић би боравио у Србији.