latinica  ћирилица
18/10/2024 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Деђански: Процес против предсједника Српске користи се као притисак на Србе и Српску

Понуда предједнику Републике Српске Милораду Додику да прихвати централизацију БиХ да би добио ослобађајућу пресуду пред Судом БиХ, показује да се процес користи као притисак да Српска и Срби пристану на ствари супротне Дејтону, рекао је Срни политички аналитичар Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- То показује да је тај процес искључиво политички и да нема везе ни са каквим кршењем било чега већ се користи да би се извршио притисак на Додика, то јест, на Републику Српску и српски народ да пристане на нешто што није по Дејтону и што није у интересу српског народа - објаснио је Деђански.

Он је истакао да је Додик то сада оголио својом храбром одбраном и ставом да неће ништа да прихвати што није по правилима, макар он лично имао проблем.

Деђански сматра да ово потврђује да процес против предсједика Српске јесте политички мотивисан, оцијенивши да би "пуно политичара који би се радо додворавали Западу и тиме угушили Републику Српску".

- Ово је прави став и мени је у принципу драго што су они то изнели као понуду. Они који до сада нису веровали да је то политички мотивисано, сада су се ваљда, уверили - закључио је Деђански.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је након суђења у сриједу, 16. октобра, да му је за ослобађајућу пресуду понуђено да прихвати разне ствари о централизацији БиХ, што је одбио.

Додик је нагласио да је то разлог због којег се покушава убрзати процес који се пред Судом БиХ води ради непоштовања одлука Кристијана Шмита.