latinica  ћирилица
18/10/2024 |  07:38 ⇒ 08:26 | Аутор: РТРС

Гузијан: Опремање Завода за трансфузију значајан корак за здравство Српске (ВИДЕО)

Завод за Трансфузијску медицину Републике Српске адаптираће простор и набавити опрему неопходну како би се комплетирали услови за успостављање система за прикупљање матичних ћелија хематопоезе. Министарство здравља Српске потписало је споразум са Министарством здравља Србије, који подразумијева сарадњу у области трансплантације и трансфузијске медицине. Колико ће оснивањем ове лабораторије бити олакшан пут грађанима којима је потребан донор за трансплатацију матичних ћелија?
Лабораторија (Фото: EPA/Rodrigo Sura, илустрација) -
Лабораторија (Фото: EPA/Rodrigo Sura, илустрација)

Помоћника директора за медицинска питања Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је у нашем Јутарњем програму истакла је да ће оснивање ове лабораторије значити много за рад Завода.

- Јако ће унаприједити и наш цјелокупни здравствени систем - навела је Гузијан.

Нагласила је да постоји потреба и у дијагностичким сврхама.

- Сама чињеница да ово нисмо имали, говори да је то велики пројекат који ће се одвијати у неколико фаза и етапа. Али кренули смо - навела је она.

Истакла је да ће бити успостављена и база података.

- Прво ћемо сарађивати са Србијом, али база података ће касније бити и код нас. Бићемо укључени и у свјетски регистар. За то ће требати времена - навела је Гузијан.

Истакла је да ће требати времена и за едукацију и прилагођавање опреме.