latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:37 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Уплаћен допринос из Програма социјалног збрињавања радника

На основу одлуке Владе Републике Српске уплаћено је 2,5 милиона КМ из Програма социјалног збрињавања радника за потпуну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 789 радника из 20 предузећа и за 13 радника који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО и са овом уплатом стичу услове за остваривање права на старосну пензију.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Из Фонда наводе да је 2.413.433,87 КМ намијењено за потпуну уплату доприноса радника у предузећима Трудбеник ФПА из Добоја, Водовод и канализација из Рогатице, Робне резерве Републике Српске из Бањалуке, затим Шума-техна, Зеленило и чистоћа и Тргопромет из Дервента.

Уплата се одонси и на раднике Предузећа за угоститељство, туризам и трговину са Сокоца и фирме "Унионинвест" из Источног Сарајева.

Међу 20 предузећа су и Трудбеник ФКО из Теслића, Декоратива из Гацка, ОДП Клаоница и фабрика за прераду меса са Хан Пијеска, Лисина из Шипова, Јавно предузеће Републике Српске за управљање и газдовање пословним простором из Бањалуке, Фабрика мотора специјалне намјене са Пала, Жупа из Лакташа, Металотехна из Кнежева, Агрокомбинат из Рогатице, власенички Водовод и канализација из и Чистоћа, те Дуван из Добоја.

Преостали износ од 86.566,13 КМ односи се на 13 радника који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО отворен до краја године. Они овом уплатом стичу услове за остваривање права на старосну пензију.

У саопштењу Фонда ПИО се наводи са радници којима је извршена уплата средстава са којом испуњавају услове за пензију могу одмах да поднесу захтјев за остваривање права на старосну пензију у надлежној пословници Фонда.