latinica  ћирилица
18/10/2024 |  09:51 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Клокић: Учешће на самиту БРИКС-а важно за позиционирање Српске у свијету

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић оцијенио је да је учешће делегације, предвођене предсједником Републике Милорадом Додиком, на предстојећем самиту БРИКС-а у руском Казању важно за снажније позиционирање Српске у свијету.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је рекао Срни да је то част и привилегија јер ће делегација Српске, без обзира на то што ће имати посматрачку улогу, бити равноправни са многим важним свјетским лидерима, што није мала ствар.

- Већ је најављено да ће се на маргинама самита предсједник Српске састати са предсједником Русије Владимиром Путином, али то више никога не изненађује јер су састанци двојице лидера постали редовни, а пријатељство и међусобна подршка два народа никад снажнија. Наравно, то није све јер ће Додик, током Самита, одржати и низ других битних састанака - истакао је Клокић.

Он је навео да не види ни најмањи разлог који би Српску евентуално требало да одговори од одлуке да учествује на самиту БРИКС-а, без обзира на одређене притиске или шта о томе мисле поједине западне земље.

Према његовим ријечима, Српска је отворена према свима који јој нуде партнерски однос без условљавања, притисака, уцјењивања и наметања рјешења.

- Нашу судбину желимо сами да уређујемо. Потребно је истаћи да нас је организација БРИКС препознала као земљу учесницу својих спортских игара одржаних у Казању, што довољно говори о третману који Српска ужива од земаља чланица. Највећа заслуга за такав однос припада предсједнику Српске који годинама одржава добре односе са лидерима тих земаља - оцијенио је Клокић.

Он је нагласио да евентуално чланство БиХ у БРИКС-у не искључује оно у Европској унији, јер се у организацију могу учланити чак и земље чланице Уније или оне које имају кандидатски статус.

Појаснио је да је БРИКС замишљен као економска организација којој је циљ боља привредна сарадња између земаља чланица.

- У земљама БРИКС-а тренутно живи 3,24 милијарде становника, а њихов збирни национални доходак је 26 билиона долара. То је 26 одсто свјетске економије. Ако ми неко каже контра аргумент који би доказао да БиХ не би имала економске користи од приступања овој организацији, ту сам да га саслушам - рекао је Клокић.

На самит БРИКС-а у руском Казању, који ће бити одржан од 22. до 24. октобра, позвано је више од 60 шефова држава, а долазак је најавио и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Групацију БРИКС-а сада чине Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланство исказао је још одређени број земаља.

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г 7 групе од седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља са растом.