latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:28 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

Спасојевић: Друштво је изгубило поштовање (ВИДЕО)

Све чешћи напади на просвјетне и здравствене раднике окткрива озбиљан проблем системског насиља. Јесу ли овим, нарушене вриједности образовног и васпитог система, и да ли је систем заказао у недавним инцидентима у Бијељини и Братунцу, или су ово изоловани случајеви. На ова питања покушала је одговоре дати психолог Ирена Спасојевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Ирена Спасојевић - Фото: РТРС
Ирена СпасојевићФото: РТРС

- Агресије је увијек било и она није нужно лоша јер нас често спашава у угроженим ситуацијима. Са једне стране стране се све више стимулише бунт, али она је и мотив. Друштво је изгубило поштовање, и чини се да је у том сегменту кључ цијеле приче - истакла је Спасојевићева. 

Она је додала да често имамо вербална и физичка насиља, и оно што је трагично, да се олако прелази преко вербалног насиља.

- Учитељица је раније била појам свега, идол, данас су пољуљане те ствари, и код дјеце и код родитеља. Кадар у настави је изузетно важан, јер они у принципу образују комплетно друштво. Лош систем одгоја дјеце и доводи до оваквих ситуација - поручила је Спасојевић. 

Она је нагласила да је у цијелој причи веома значајан и губитак базичног повјерења у систем и међусобног поштовања.

- Егзистенцијална криза доводи до осјетљивости, доводи до агресије, јер сматра се да смо "нешто дали, а није нам узвраћено" - истакла је психолог Ирена Спасојевић.

Више у видео прилогу из Јутарњег програма: