latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:48 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Сорека: Састанци у Бањалуци конструктивни и отворени (ФОТО/ВИДЕО)

Новоименовани шеф Делегације ЕУ у БиХ Луиђи Сорека боравио је данас у Бањалуци на низу састанака, са којих је изаженена привреженост путу ка Европској унији.
Луиђи Сорека - Фото: Screenshot/YouTube
Луиђи СорекаФото: Screenshot/YouTube

- Радујем се даљим разговорима у Републици Српској, као и широм земље, о убрзању напретка ка чланству. Чланство у Европској унији је и даље најбоља гаранција боље будућности БиХ. Истина је да већина грађана ове земље, укључујући и Републику Српску, жели европску будућност. Европски пут доноси бројне предности, укључујући веће економске прилике, снажнију борбу против корупције и владавину права, више стандарде животне средине, и најважније од свега, већу сигурност и стабилност - додао је Сорека.

Он је истакао да ће наредних неколико седмица ће бити пресудно за враћање БиХ на њен европски пут.

- Позивам политичке лидере у Републици Српској, као и широм Босне и Херцеговине да искористе прилику која им се нуди, као и грађане, да се њихов глас чује. Заједно желимо да идемо напријед, а не назад. ЕУ је уз вас да подржи позитивно политичко окружење, дијалог и компромис, али ћемо се исто тако одлучно супротставити назадовању и потезима који стварају подјеле - наводи он.

      View this post on Instagram

A post shared by Luigi Soreca  (@luigisoreca)