latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:15 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Да ли су пробошњачке сарајевске "интелектуалне елите" одлучиле да измакну столицу Кристијану Шмиту? (ВИДЕО)

Да ли су пробошњачке сарајевске "интелектуалне елите" одлучиле да измакну столицу Кристијану Шмиту? Окидач за буру негодовања бошњачке јавности било је довођење у исти контекст генерала Ратка Младића и Алије Изетбеговића у Шмитовој недавној изјави, али је повод протеста бошњачких политичара и интелектуалаца пред ОХР-ом много комплекснији.
Кристијан Шмит - Фото: Уступљена фотографија
Кристијан ШмитФото: Уступљена фотографија

Прибојавају се да ће Шмит злоупотрјебити свој наводни ауторитет и пред Европским судом за људска права у предмету "Славен Ковачевић против БиХ" свједочити у нежељеном правцу. Подсјећамо, овај суд крајем прошле године уважио је жалбу на пресуду у корист Ковачевића, прихвативши образложење да је непроводиво да БиХ буде једна изборна јединица.

Очито је, Кристијан Шмит може шмитовати, али онако како му бошњачке елите налажу. У супротном, омиљени странац политичког Сарајева, преко ноћи , како су му поручили са протеста испред ОХР-а, постаје и фашиста, и колонијалиста и подстрекач сегрегације. Епитете нису бирали, позивајући на Шмитову смјену ако не буде радио по њиховом диктату, или у преводу централизовао БиХ до те мјере да се само Бошњаци питају и одлучују, а све под маском грађанске БиХ &хеллип;

- Тражимо да се пониште све политичке творевине настале на геноциду. Тражимо да се именује нови високи представник који ће радити на имплементацији свих одлука европског суда - истакао је Адил Куленовић из "Круга 99".

Није тешко препознати да тзв. сарајевске интелектуалне елите призивају централизацију БиХ и рушење Дејтонског споразума, и то преламањем преко кољена, безобзирно, баш као што је и претеча тзв. босанске државе Алија Изетвговић "жртвовао мир" ради исте идеје. Притисак на Шмита пред одлазак у Стразбур је очит, али да ли је баш толико Сарајеву омражен!? Поготово након снисходљивог додворавања и правдања у саопштења ОХР-а да је Шмит погрешно схваћен и да је Алија Изетбеговић за њих ипак миротворац.

- Правити хуманисту, добротвора и неког ко је спасио да се не настави рат, је заиста велико понижавање српских жртава и потврда симбиозе Бишњака са неименованим Шмитом, острашћена србофобија и од ФБиХ и од Шмита - истакао је посланик СНСД у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић.

А оно тзв. грађанско што данас "сарајевска интелектуална елита" у служби политике заговара испред ОХР-а безмало подсјећа на Сарајево с почетка 90-тих. Силос, Централни затвор, Виктор Бубањ! Сарајево са више 10-тина логора за Србе, пред очима тадашњег врховног командата тзв. Армије БиХ Алије Изетбеговића.

- Напоменуо бих страшне злочине који су се дешавали Србима који су одвођени у Казане, а евидентоје да је Изетбеговић итекако био упознат са довођењем страних исламских ратника. О томе постоје материјална свједочанства - додао је директор Центра за истраживања рата и ратних злочина Републике Српске Виктор Нуждић.

Протести пред ОХР-ом, правдања ОХР-а или договорени спин ОХР-а и бошњачких структура? Циљ је можда и узбуркати националне страсти пред Шмитово свједочење у случају Славена Ковачевића против БиХ.

- У реакцији бошњачке јавности, а онда и ОХР-а видимо резултате дугогодишњег рада ОХР-а, јер они су ти који су годинама подржавали сваку могућу лаж, све што је производ бошњачких политика. Када они номинално крену у политике које требају рационално да подрже мир у БиХ, кроз етничке политике, брзо се повуку под неком пријетњом бошњачке јавности - додао је политиколог Филип Матић.

Уз пријетње, окупљени на протесту око тзв. Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 излили су и салву увреда. А да би Кристијан Шмит доказао да није фашиста, како су га назвали, морао би да одустане од свог одласка у Стразбур или пак да се обруши на слово Дејтона, укине ентитете, конститутивне народе и омогући бошњачку мајоризацију.