latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:18 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

До наредне сједнице доставити приједлог за разрјешење Галића

Савјет министара задужио је Министарство безбједности да у сарадњи са Министарством правде и Канцеларијом за законодавство, најкасније до наредне сједнице достави приједлог за разрјешење Зорана Галића дужности замјеника директора Агенције за истраге и заштиту БиХ, саопштено је из Савјета министара.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Према ранијим тврдњама Тужилаштва БиХ, Галић је прошлог мјесеца побјегао у Хрватску, а вјерује се да је то урадио како би избјегао хапшење на основу истраге из "Скај" предмета и сумње на корупцију.

Након добијених информација да се спрема његово хапшење, Галић је почетком јула илегално прешао границу БиХ и побјегао у Хрватску, гдје се и сада налази, док је Сипу обавијестио да је на боловању и да се лијечи у Хрватској.

Галић је недавно поднио захтјев за разрјешење с дужности, те захтјев за пензионисање.

ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ СЈЕДИШТА ОБА

Савјет министара одобрио је пројекат изградње објекта сједишта Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ вриједности 30 милиона КМ.

Ријеч је о вишегодишњем пројекту за који ће средства бити осигурана сукцесивно у буџету институција и међународних обвеза БиХ у периоду од 2025. до 2028. године.

- На овај начин жели се трајно ријешити проблем смјештаја ОБА, уз испуњавање међународних и стандарда прописаних Законом о заштити тајних података - саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници одобрена су средства за додатну уплату доприноса у 13. попуњавању фондова /2025-2027. година/ Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/, у укупном износу од 180.000 евра која ће бити исплаћена у овој години.

БиХ до сада је седам пута финансијски учествовалаа у пуњењу ИФАД фондова, почевши од 2006. године.

Савјет министара усвојио је информацију о спровођењу приоритета у интеграцији предузетничког учења и предузетничке кључне компетенције у образовне система у БиХ од 2021. до 2030. године.

Задужено је Министарство цивилних послова да ову информацију достави надлежним ентитетским и кантоналним министарствима образовања, те Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта.

Информација о имплементацији овог документа сачињена је на основу одговора институција надлежних за његово спровођење.

Од надлежних институција тражене одговоре нису доставили Министарство просвјете и културе Републике Српске, те министарства образовањ Средњобосанског кантона, Тузланског кантона и Западнохерцеговачког кантона, наводи се у саопштењу.

Савјет министара је, на приједлог Министарства финансија и трезора, донило одлуку о измјени Одлуке о поступку средњорочног планирања, праћења и извјештавања у институцијама БиХ, којом се почетак примјене одлуке помјера на 1. јануар 2025. године.

На сједници је усвојена и информација Министарства одбране о реализацији Плана имплементације "Прегледа одбране" и Акцијоног плана спровођења "Плана развоја и модернизације Оружаних снага БиХ 2017–2027".

Усвојен је и извјештај Министарства за љуска права и избјеглице о спровођењу Акционог плана за унапређење људских права и основних слобода ЛГБТ особа у БиХ.