latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:27 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Самарџија: Број наредби за вјештачења већи за 80 одсто него лани

Агенцији за форензичка испитивања и вјештачења БиХ продужена је акредитација за наредне четири године, а од почетка јануара до краја септембра примила је 347 наредби, што је раст за 80 одсто у односу на исти период лани, рекао је Срни директор Агенције Радиша Самарџија.
Радиша Самарџија - Фото: СРНА
Радиша СамарџијаФото: СРНА

Самарџија је рекао да је Агенција спроводила форензичка испитивања и вјештачења према наредбама Тужилаштва и Суда БиХ, кантоналних тужилаштава и судова, окружних тужилаштава, општинских и окружних судова и да је највећи раст забиљежила Лабораторија за вјештачење компјутерских система с обзиром на то да је то тренутно једина лабораторија у БиХ која посједује лиценце за уређаје за анализу мобилних телефона.

Он је навео да су запослени на пословима форензичких испитивања и вјештачења свједочили 41 пут на судским рочиштима за девет мјесеци ове године.

Самарџија је рекао да су у периоду од почетка јануара до краја септембра свакодневно примани нови и обимнији предмети, те да је процес форензичких испитивања и вјештачења у Агенцији континуирано обављан.

- Реализовано је 286 предмета форензичких испитивања и вјештачења, што је пораст за 41 одсто, односно форензички су испитана и вјештачена 2.132 узорка - појаснио је Самарџија.

Он је истакао да је Институт за акредитовање БиХ, након разматрања достављене релевантне документације Агенције, донио закључак да је поступак продужавања акредитације обављен у складу са правилима Система акредитовања БиХ, те донио одлуку о продуживању акредитације Агенцији за наредне четири године.

- Агенција је била прва форензичка институција у БиХ која посједује ову престижну међународну акредитацију када је 2019. године донијета одлука о акредитовању лабораторијских метода Агенције - рекао је Самарџија.

Он је додао да су у деветомјесечном периоду спровођене и активности међуагенцијске и међународне сарадње, које су се огледале кроз реализацију посјета представника међународне заједнице попут Међународне комисије за нестала лица, Амбасаде Чешке у БиХ, аташеа унутрашњих послова Министарства унутрашњих послова Шпаније за Србију, БиХ и Црну Гору, као и представника полицијских структура Италије при канцеларији Службе за међународну полицијску сарадњу.

- Почетком јула делегација Агенције за форензичка испитивања и вјештачења боравила је у тродневној посјети Одјељењу за криминалистичко-техничка испитивања и вјештачења при Бироу за јавну безбједност Министарства унутрашњих послова Сјеверне Македоније, када су одржане веома садржајне и конструктивне радне сесије о системима за управљањем учењем, као и о форензичким акредитацијама - рекао је Самарџија.

Он је напоменуо да је већ неколико година заредом постала редовна пракса да у оквиру наставних програма студенти посјећују Агенцију, те да су за девет мјесеци ове године у посјети Агенцији боравили студенти Факултета безбједносних наука из Бањалуке и Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, као и чланови Удружења за промовисање васпитања и образовања "Синапсе".

Када је ријеч о међународној сарадњи, Самарџија је нагласио да су представници Агенције за форензичка испитивања и вјештачења боравили у студијској посјети полицијским структурама Шпаније у марту.

- Током посјете представници Агенције за форензичка испитивања и вјештачења посјетили су Главну управу за научну полицију Националне полиције Шпаније, као и Полицијску академији у Авили - рекао је Самарџија.

Он је навео да је, у оквиру донације шпанске Владе за пројекат "Јачање полицијских капацитета у БиХ у борби против организованог криминала", за Агенцију за форензичка испитивања и вјештачења издвојена средства којим је купљена опрема за лабораторију за форензичку обраду звука-говора, те да су у оквиру овог пројекта експерти из Агенције похађали обуку из форензичке акустике у Шпанији.

Самарџија је указао на проблем недовољне кадровске попуњености у Агенцији.

- Неопходан је пријем стручног кадра, јер са тренутним бројем запослених нисмо у могућности извршавати све обавезе у року. У Агенцији већ сад имамо ситуацију да број наредби превазилази капацитете Агенције и по броју и по обиму вјештачења - рекао је Самарџија.

Он је додао да је планска оријентација Агенције и у 2025. години даље спровођење законом прописаних надлежности кроз успостављање нових лабораторијских капацитета, успјешно функционисање постојећих лабораторија, њихова модернизација и додатно опремање.