latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:08 | Аутор: СРНА

Од родитеља дјеце која су угрозила безбједност биће тражена накнада штете

Од родитеља дјеце за која суд утврди да су угрозила безбједност и лажно дојављивала да су у школама у Сарајеву постављене бомбе у парничном поступку биће тражена накнада штете која произилази из ових кривичних дјела, договорено је данас на састанку надлежних Кантона Сарајево.
Полиција ФБиХ - Фото: РТРС
Полиција ФБиХФото: РТРС

На састанку је истакнуто да је одредбама Закона о кривичном поступку и Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку Федерације БиХ омогућено да суд према малољетним починиоцима кривичних дјела може изрећи васпитну мјеру или казну малољетничког затвора, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Шеф Одјељења за малољетнике Тужилаштва Кантона Сарајево Адвија Хајдо Балта нагласила је да, у складу са Кривичним законом ФБиХ, постоји одговорност родитеља, гдје је предвиђена казна затвора до пет година.

На састанку је оцијењено да је због лажних дојава о бомбама наставни процес у Сарајеву угрожен, јер правила налажу да директор школе обавијести полицију, која евакуише школско особље и ученике ради контрадиверзионог прегледа који траје више часова, док свакодневне евакуације психички узнемиравају и дјецу и наставнике.

Током састанка наведено је да је протеклих дана идентификован знатан број починилаца ових кривичних дјела, чиме је исказан озбиљан капацитет полицијских органа, а упоредо са тим истакнуто је и да се ради на дугорочним институционалним мјерама које у будућности треба да спријече проблем лажног дојављивања.

Данашњем састанку присуствовали су премијер Кантона Сарајево Нихад Ук, министар унутрашњих послова Адмир Катица, министар за васпитање и образовање Кантона Сарајево Наида Хота Муминовић, министар правде и управе Дарја Софтић Каденић, министар за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице Енда Павић Печенковић, полицијски комесар Фатмир Хајдаревић и шеф Одјељења за малољетнике Тужилаштва Кантона Сарајево Адвија Хајдо Балта.