latinica  ћирилица
17/10/2024 |  14:31 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Именовани носиоци правосудних функција

Високи судски и тужилачки савјет БиХ донио је одлуку о именовању носилаца правосудних функција у БиХ, девет на нивоу Републике Српске, 31 Федерације БиХ и један на нивоу Брчко дистрикта, саопштено је из ВСТС-а.
Суд - Фото: РТРС
СудФото: РТРС

На нивоу Републике Српске, на позицију тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Приједору именоване су Жељка Гњатовић, Маја Милановић и Вања Митровић, а на позицију судије у Основном суду у Приједору Младен Убовић и Амра Грозданић.

На позицију судије Основног суда у Добоју именовани су Дино Мехмедагић и Братислав Мрдић, док су Хаша Јахић и Милана Ивановић именоване на позицију судије Основног суда у Сребреници, односно Основног суда у Новом Граду.

На нивоу Брчко дистрикта Амина Дедић именована је на позицију тужиоца Тужилаштва Брчко дистрикта.

На нивоу ФБиХ на позицију судије именовани су Зоран Бајић у Општинском суду у Ливну, Селена Беба и Алмина Хаџић-Иширлија у Општинском суду у Кисељаку, Анел Трумић, Мелиса Бандић, Мирсада Карахметовић, Ана Сотиров, Бојана Миралем, Кенад Османовић, те Санида Вахода-Рамић у Општинском суду у Сарајеву.

На позицију судије у Општинском суду у Сарајеву именовани су и Нина Шеремет, Слободанка Гајић, Харис Демировић, Наташа Лаловић, Вилдана Абаз Хаџић, Нађа Рекановић Топчагић, Сњежана Комадан, те Азра Мејрушић.

На позицију судије именовани су и Феђа Буљевић у Општинском суду у Чапљини, Миа Хумачкић Џихо у Општинском суду у Мостару, Татјана Ђуричић у Општинском суду у Тешњу, Перица Кришто у Општинском суду у Травнику.

На позицију тужиоца именовани су Драган Слијепчевић и Анела Гарчевић-Хукић у Федерално тужилаштво, Нефиса Кахтеран, Јелена Плакаловић и Хасан Плех у Кантонално тужилаштво Сарајево, Аднан Џаферагић у Тужилаштву Тузланског кантона, Наташа Зломислић у Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона, а Марија Васић и Анес Алибабић у Тужилаштву Унско-санског кантона.

- При доношењу Одлуке о именовању, ВСТС је узео у обзир критеријуме попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрасно, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужности у оквиру функције за коју се пријављује, односа са радним колегама, понашања ван посла, професионалне непристрасности - наведено је у саопштењу.

При именовању, из ВСТС-а истичу да примјењују одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерну заступљеност полова.