latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:28 | Аутор: СРНА

Гогановић: БиХ није имала озбиљнији инцидената са муницијом

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да је БиХ једна од ријетких земаља на Балкану која није имала озбиљнији инцидент са муницијом и минско-експлозивним средствима и захвалио УНДП-у за помоћ у пројектима у оквиру којих су уништавани вишкови.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

Гогановић је током састанка са новоименованим резидентним представником УНДП-а у БиХ Ренаудом Мејером истакао да то што БиХ до сада није имала такве инциденте најбоље показује високе стандарде којима се тежи у чувању наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

Саговорници су изразили обострано задовљство дугогодишњом сурадњом Министарства одбране и УНДП-а у БиХ, посебно успјешним пројектима који се односе на рјешавање вишкова наоружања и муниције, те унапређења безбједности у војним складиштима.

Гогановић је захвалио за техничку помоћ УНДП-а при реализацији пројеката "Експлоуд" и "Експлоуд плус" у оквиру којих су уништавани вишкови муниције и минско-експлозивних средстава, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Он је истакао Владу Њемачке као највећег донатора на пројектима унапређења војних складишта, чему је техничку помоћ пружао УНДП-а, као и пројект третирања муниције с бијелим фосфором, који је реализован у сарадњи с Хрватском.

Мајер је захвалио Гогановићу за успјешну сарадњу, те изразио увјерење да ће се с таквим пројектима наставити и убудуће.

Понудио је и проширење сарадње на пројектима који се тичу управљања отпадом и опасним материјама, одговора на ризике од природних несрећа и катастрофа, као и реакција на шумске пожаре.

Након данашњег састанка, одржан је и радни састанак са стручним особљем Министарства одбране у Савјету министара и Оружаних снага с циљем даљег конкретизовања међусобне сарадње.