latinica  ћирилица
17/10/2024 |  12:45 | Аутор: РТРС

Стевандић: У потпуности поштовати уставна и дејтонска позиција Републике Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић састао се данас у Бањалуци са новоименованим шефом Делегације Европске уније и специјалним представником ЕУ у БиХ, Луиђијем Сореком, са којим је разговарао о кључним темама и питањима везаним за процес европских интеграција, као и о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.
Стевандић и Сорека - Фото: Уступљена фотографија
Стевандић и СорекаФото: Уступљена фотографија

У разговору с амбасадором, Стевандић је поручио да су институције Републике Српске чврсто опред‌јељене за даљи напредак и приближавање БиХ Европској унији, али је нагласио да се у том процесу мора у потпуности поштовати уставна и дејтонска позиција Републике Српске, те да се њен статус не смије умањити.

Стевандић је нагласио да процес доношења одлука у БиХ мора бити заснован на договору три народа и два ентитета, без уплитања међународног фактора.

Он је такође пожелио амбасадору добродошлицу и успјешан мандат у БиХ, те је изразио увјерење ће амбасадорова улога допринијети јачању односа између БиХ и Европске уније.

На крају састанка Стевандић је уручио је амбасадору књигу "Арматура суверенитета", која садржи све правне и политичке акте Народне скупштине Републике Српске од њеног оснивања до данас.