latinica  ћирилица
17/10/2024 |  08:25 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Гњатић-Берић: Друштво и институције да подрже васпитне установе (ВИДЕО)

У Пољопривредно - медицинској школи у Бијељини нападнута је професорка. Отац ученика професорку је ударио у школској зборници, јер је наводно дала лошу оцјену његовом дјетету. Полиција је нападача новчано казнила. Нападнута професорка дала је изјаву полицији, али није жељела да тог родитеља кривично гони. Подршку је добила од колега и ученика.
Јадранка Берић и Драган Гњатић, гости Јутарњег програма - Фото: РТРС
Јадранка Берић и Драган Гњатић, гости Јутарњег програмаФото: РТРС

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања науке и културе Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму, истиче да је случај из Бијељине невјероватан и престрашан догађај.

- Вјерујем да се неће никада више поновити, наравно ако цјелокупно друштво и институције стану иза васпитних установа. Ми као синдикат на преговорима стављамо на прво мјесто достојанство и безбједност просвјетних радника, па тек онда плате и остале ствари. Нажалост нама треба да се деси нешто лоше да би се освијестили. Са колегама се шалимо да ћемо ускоро ићи са панцерима и шљемовима, али није то ни далеко од истине, како се све развија - истакао је Гњатић. 

Гњатић наглашава да је у овом случају новчана казна само стимуланс да се поново овакво кривично дјело.

- Прије годину дана имали смо сличан случај гдје је дјечак каменом погодио учитељицу. Мораћемо сви заједно предузети мјере и вратити достајанство просвјетном раднику. Он га свакако има, али морамо га вратити на видљиво мјесто - додао је Гњатић.

Социолог Јадранка Берић истиче да нам се овакве ствари догађају због реторике у јавном мијењу.

- Случај у Бијељини није изолован, само нема система који ће подржати професора и који ће га заштити на прави начин. Можемо наставника да казнимо новчано, али ми смо заборавили шта значи стуб срама. Бојим се да ће овај насилник у својој средини бити и похваљен, јер је пружио отпор професору.  Прије пола вијека било је другачије. Па нису сви били одликаши. Родитељи треба да своју дјецу чувају на улици, у лошем друштву, а не од професора, који од њих треба да створе здраве личности - истакла је Берићева.